Det Blå Flag i toppen af en flagstand med blå himmel bag
Der gælder en række særlige regler på strande med Blå Flag, som skal sikre, at alle får en god oplevelse på stranden.

Blå Flag er en international mærkningsordning, hvor reglerne for strandene er ens i alle de deltagende lande. Det Blå Flag er din garanti for en høj standard indenfor miljø, vandkvalitet og sikkerhed, og derfor gælder der også en række krav og regler - både for kommuner og for badegæster. 

Ingen hunde på Blå Flag-strande

Hunde eller andre husdyr - med undtagelse af førerhunde og andre hunde på arbejde - er ikke tilladt på stranden. I det omfang lokale myndigheder tillader det, må husdyr opholde sig på parkeringsområder, strandpromenader og stisystemer ned til stranden. Hunde og øvrige husdyr må passere Blå Flag-zonen på den bagerste del af stranden, således at man kan komme ud af Blå Flag-zonen med sit husdyr. Husdyrene skal være i snor og under kontrol. Hunde skal desuden, jævnfør Naturbeskyttelsesloven, være i snor i perioden den 1. april til den 30. september.

En del kommuner skaber alternative muligheder for hundeejere, ved eksempelvis at skabe en decideret hundestrand uden for Blå Flag-zonen.

Ridning på stranden

Uden for badesæsonen - i perioden fra 1. september til 31. maj er ridning tilladt på den ubevoksede strandbred og direkte ned dertil, hvis der er lovlig adgang til stranden. Bemærk at Blå Flag-strande med en sæson frem til den 15. september ikke kan tillade hesteridning i Blå Flag-zonen, før denne dato er passeret.

Tang på stranden

Tang og andet vegetation og naturligt affald er en naturlig del af både ferske- og marine økosystemer. Disse økosystemer skal betragtes som levende og naturlige miljøer, og ikke kun som noget, der skal holdes ryddeligt. Der skal tages hensyn til både strandgæster og biodiversitet. Der accepteres en vis tangaflejring fra bølger og tidevand på stranden, så længe det ikke udgør en gene for de besøgende. 

Tangen skal dog fjernes, hvis den forhindrer adgang til vandet, er stærkt ildelugtende eller på anden måde er til gene og ubehag for strandens gæster.

Hvis tangen fjernes, opfordres der til, at det fjernede materiale genbruges på miljøvenlig vis. Ålegræs kan bruges til isolering og stabilisering af klitter, og blandet tang kan bruges til gødning og energiskov. Det anbefales, at ikke al tangen fjernes, men at man kun fjerne tang i de områder, hvor tangen udgør et problem. 

Alger i vandet

Kommunerne er forpligtede til at overvåge opblomstringer af alger. De fysiske og kemiske parametre skal være overholdt, så badevandet skal eksempelvis have en sigtbarhed på minimum 1 meter og være fri for synlige skumdannelser og lignende.

Hvis giftige alger forekommer, skal det Blå Flag tages ned. Samtidig bør det også tages midlertidig ned, hvis alger gør vandet ulækkert at bade i - også selvom de ikke er af de giftige typer. Flaget kan hejses umiddelbart efter at opblomstringen er overstået.

Badegæsterne og offentligheden skal informeres om situationen og årsagen til, at flaget er taget ned, på stedet. Kommunen kan i særlige tilfælde forbyde badning. Kommunen skal altid informere Friluftsrådet om nedtagning og genhejsning af flaget.

Badning i lystbådehavnen

Husk på at det IKKE er tilladt at bade i danske lystbådehavne - ej heller i dem med Blå Flag.

Mere om Blå Flag

blå flag
Vil I som kommune eller lystbådehavn være med til at tage ansvar for naturen og miljøet – og synliggøre over for omverdenen, at I er nogle af dem der går forrest? Ansøg om Blå Flag.
Billedet af Blå Flag
Få et overblik over de 142 strande med Blå Flag i Danmark. På kortet kan du også se de 63 badesteder med mærket Badepunkt.
På billedet Træskibe i havnemiljø en sommerdag med blå himmel og blåt vand
Havne med Blå Flag yder en ekstra indsats for havnens miljø, sikkerhed, faciliteter og information. Se hvor du finder dem.
Blå Flag aktivitet i Gilleleje
I et Blå Flag-center kan du lære mere om miljøet og dyrelivet på stranden eller havnen.
Hånd med søstjerner
Hele sommeren kan I prøve sjove og udfordrende aktiviteter ved de mange strande og havne med Blå Flag. Prøv at fange rejer, klappe en fladfisk, lave kunst af strandens materialer og meget mere.
Blå Flag og sdg logo
Blå Flag programmet har et særligt fokus på miljø, formidling og bæredygtighed, og har i mange år arbejdet for at fremme flere af de målsætninger, der er beskrevet gennem FNs Verdensmål.