Nyhed

Tre kommuner skal teste Friluftsrådets nye mærkning af badesteder

På billedet ses en strand - i forgrunden hænger en redningkrans på en pæl
Tre kommuner skal afprøve Friluftsrådets nye nordiske mærkningsordning for strande med rent badevand, badesikkerhed og særlige natur- og friluftsoplevelser. Det sker allerede i sommeren i 2018.

Til sommer kan strandgæster i Varde-, Odense- og Helsingør kommune vælge at besøge badesteder, der har opnået Friluftsrådets nye nordiske kystmærke, som symbol på rent badevand og særlige natur- og friluftsoplevelser. De tre kommuner har nemlig meldt sig til at være med i udviklingen af den nye kystmærkning, og afprøve kriterier og gøre sig erfaringer i en pilotfase i sommersæsonen 2018. Herefter vil den nye mærkning til badesteder blive et tilbud til alle kommuner.

I Helsingør Kommune på den sjællandske nordkyst er der mange strande med høj badevandskvalitet og badesikkerhed, men som ikke egner sig som Blå Flag strande.
"Vi kan se mange gode perspektiver i at sætte fokus på en anden type strand. Den nye nordiske kystmærkning er et rigtig godt alternativ til det Blå Flag, hvor man ikke går på kompromis med badevandskvaliteten og badesikkerheden, men kan fremhæve noget andet end affaldssortering og andre faciliteter. Vi håber, at sæsonen 2018 kan bidrage med en række gode erfaringer, som kan bruges fremadrettet i de kommende år" siger Carsten Strøm, biolog fra Helsingør Kommunes afdeling for Natur og Vand.


Odense kommune deltager også i udviklingsfasen med ferskvands- og badesøen Davinde Sø, der netop er et badested med andre muligheder end en kyststrækning.
"Det er en spændende idé med et nyt nordisk kystflag, som kan bruges på andre måder end det velkendte Blå Flag. Nu kommer Odense med i pilotprojektet, og vi er glade for at være med i udviklingen af det nye flag. Vi ser frem til at byde ind med vores erfaringer fra Davinde Sø, som er en del af et større natur- og fritidsområde og derfor har nogle andre kvaliteter end en kystbadestrand," siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Supplement til det kendte Blå Flag
Friluftsrådet er gået sammen med organisationer i Norge og Sverige om at udvikle en mærkningsordning, der skal supplere det velkendte Blå Flag. Med en ny nordisk kystmærkning vil Friluftsrådet sætte fokus på de badesteder med særlige natur- og friluftsoplevelser, som man kan finde i de nordiske lande. Alle tre lande har en unik kystnatur med stor variation og et relativt uspoleret landskab med fri adgang - men også en kort badesæson.

"Vi vil gerne sætte fokus på rent badevand og badesikkerhed sammen med naturoplevelser og fremhæve de natur- og friluftsoplevelser, man kan finde, hvis man ikke er til strande med mange faciliteter. Det tror vi, mange kommuner og badegæster vil synes, er attraktivt som et supplement til Blå Flag, der lægger mere vægt på service og faciliteter" siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet. 

"Jeg ser det som en rigtig god beslutning, at Friluftsrådet nu igangsætter et pilotprojekt, der kan være løsningen på at vi kan fastholde en kvalitetsmærkning af vores badestrande langs Vestkysten", siger Preben Friis-Hauge Udvalgsformand Plan og Teknik, Varde Kommune og fortsætter: "Den nye nordiske kystmærkning er netop tiltænkt som en alternativ mærkningsordning for strande der har et andet fokus end Blå Flag, og Varde Kommune deltager gerne i Friluftsrådets pilotprojekt med at udvikle og afprøve den løsning.

I den nye kystmærkning er der kriterier kommunerne skal leve op til, så strandgæster kan finde samme niveau af rent badevand og renholdelse af strandene som badegæster kender det fra Blå Flag.

Badestederne i de tre testkommuner

Disse badesteder i de tre kommuner skal teste mærkningen:

Helsingør
· Jarlens Grund
· Trykkerdammen
· Julebæk Strand

Odense
· Davinde Sø

Varde
· Houstrup Strand
· Børsmose Strand
· Vejers Strand
· Høje Knolde Strand