Nyhed

Tag på blomstersafari og vandretur i Danmarks smukke natur

Landskab i Nationalpark Mols Bjerge
Man behøver ikke at tage til udlandet for at finde sjældne blomster eller få vandreoplevelser i international klasse. Nationalpark Mols Bjerge, Møn Biosfære og Geopark Det Sydfynske Øhav er blandt de unikke naturområder i Danmark, som er et besøg værd i sommerferien.

Den danske natur har masser at byde på. Her kan du gå på jagt efter sjældne planter eller tage på eventyrlige vandreture. Nationalpark Mols Bjerge, Møn Biosfære og Geopark Det Sydfynske Øhav er tre af de særligt udpegede naturområder i projektet Sommer i Vores Natur. Her kommer hele sommeren til at være masser af aktiviteter og muligheder for oplevelser.

Nationalpark Mols Bjerge, Møn Biosfære og Geopark Det Sydfynske Øhav er enestående naturområder, som er formet af istiden. Her finder man både dramatiske bakker, dødishuller og erosionskløfter, stejle skrænter, åbne overdrev med sjældne planter og områder som er stort set uberørt af mennesker.

”Netop de tørre og nærringsfattige overdrev er en rigdom i flora og fauna. Der er planter, som man ikke ser ret mange andre steder i Danmark med tilhørende insekter, for eksempel sommerfugle. Opret Kobjælde har vi for eksempel rigtig mange af, og der er forskellige andre virkelig spændende og sjældne plantetyper, som vi kan prale af,” forklarer friluftskoordinator Kristian Herget fra Nationalpark Mols Bjerge.

Tag på orkidésafari

Lige nu står de vilde orkidéer i fuldt flor. Dem kan man finde mange forskellige varianter af i både Nationalpark Mols Bjerge, Geopark Det Sydfynske Øhav og Møn Biosfære.

Naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen Storstrøm anbefaler, at man med tager på blomstersafari og prøver at se, hvor mange forskellige man kan finde.

”Lige nu er det orkideerne, der virkelig giver den gas. Vi har 18 forskellige orkidéarter på Møn. Nu hvor alle har et kamera på sig, så er noget af det fedeste at gå på fotosafari blandt alle orkidéer. Der er også insekter tilknyttet de enkelte plantearter, og derfor har vi for eksempel flere arter af sommerfugle og enlige bier, som kun lever her,” lyder det fra Marie Roland, naturvejleder i Naturstyrelsen Storstrøm.

Hun understreger, at orkidéerne er fredede og derfor ikke må plukkes eller graves op.

Udforsk nye steder

Der er god plads i naturen, for listen af seværdige steder er lang. Nogle, som eksempelvis Møns Klint, er kendt af de fleste, men der findes også mindre kendte udflugtsmål, som fortjener lidt opmærksomhed.

Jernhatten i Nationalpark Molsbjerge er et af de mange steder, som er et besøg værd i sommerferien.

”Jernhatten er et helt specielt sted og et flot udsigtspunkt 146 meter over havet. Nedenfor er der en strandeng med en kæmpestor biodiversitet og blomster i alle farver, så uanset om man er til snorkeldyk, at fange en ørred eller en flot vandretur, så er Jernhatten bestemt værd at besøge,” fortæller Kristian Herget fra Nationalpark Mols Bjerge.

I Geopark Sydfyn er er listen af gode steder lang. Fra vest mod øst kan Helnæs, Svanninge Bakker og Bjerge, Brændegård sø, Syltemade Ådal, Rødme Svinehaver, Monnet, Klintholm Kalkgrav, Skovsgård Gods og Vestre Stigtehave nævnes.

På Møn opfordrer naturvejleder Marie Roland blandt andet til, at man aflægger Ulvshale et besøg.

”I Ulvshale har vi vilde heste og en meget speciel skov med nogle krogede trolde-agtige træer. Der er også en badestrand tæt på, hvor der er masser af muligheder for stand up paddle, havsvømning og alt muligt andet,” fortæller Marie Roland.

Tips til vandreture

Nationalpark Mols Bjerge, Møn Biosfære og Geopark Det Sydfynske Øhav er alle meget kuperede områder med en meget varieret natur. Derfor er de perfekte til vandreture, og der er mange muligheder for både korte og lange ture.

Her er tre anbefalede ruter:

  • Øhavsstien: Gennem hele Geopark Det Sydfynske Øhav løber en 220 km lang vandrerute der er en af Danmarks længste og smukkeste. Stien omkranser Det Sydfynske Øhav med et meget alsidigt forløb gennem et enestående kulturlandskab med flotte naturområder.
  • Mols Bjerge-stien: 60 kilometer vandrerute certificeret af Leading Quality Trails, der kan beskrives som vandrestiernes michelin-stjerne. Det er en helt unik tur, som er delt op i tre etaper på hver 20 kilometer. Her kommer man gennem stort set alle naturtyper fra dybe bøgeskove til tørre overdrev og søer.
  • Camønoen: På Camønoen kommer du hele Møn rundt via eksisterende vandreruter. Det kuperede terræn gør det meget afvekslende at vandre i, og du kommer gennem mange smukke landskaber. Prøv også en anden type vandretur, for eksempel en stillevandring i fuldmåne, og få en helt særlig oplevelse.

Sjove aktiviteter over hele landet

I løbet af sommerferien vil der være masser af spændende aktiviteter i naturen over hele landet. Der er allerede planlagt mere end 600 aktiviteter i Sommer i Vores Natur. Find en oplevelse nær dig på voresnatur.dk.

Det er Dansk Vandrelaug, Friluftsrådet, Naturstyrelsen m.fl. der står bag Sommer i Vores Natur. Vores Natur er støttet af Nordea-fonden, AAGE V. JENSEN NATURFOND og 15. Juni Fonden.