Pressemeddelelse

Nissum Fjord - ny naturpark under Danske Naturparker

Natursafari ved klitterne i Naturpark Nissum Fjord
Naturpark Nissum Fjord har fået Friluftsrådets kvalitetsmærke ”Danske Naturparker” og kan kalde sig den tredje største Danske Naturpark. Det vækker glæde i både Holstebro og Lemvig Kommuner og ikke mindst i Nissum Fjord Netværket.

Den 12. december 2018 gik drømmen i opfyldelse, da Friluftsrådets bestyrelse besluttede at optage Naturpark Nissum Fjord som fuldgyldigt medlem under Danske Naturparker. Naturpark Nissum Fjord er den 9. naturpark i rækken af Danske Naturparker og er den første naturpark i Region Nordjylland og den anden i Region Midtjylland efter Naturpark Randers Fjord.

Det er simpelthen den bedste gave at få her op til jul. Fantastisk at være i mål med projektet, som især Nissum Fjord Netværket og de lokale ildsjæle har kæmpet for i 13 år. Det er et kvalitetsstempel at være en af de Danske Naturparker, og det kommer til at betyde rigtig meget for vores muligheder for at markedsføre og synliggøre dette naturskønne fjordområde, der er fyldt med fortællinger og friluftsliv. Vi var aldrig kommet i mål, hvis det ikke var for det gode samarbejde og dialog med velvillige lodsejere, Naturstyrelsen og Friluftsrådet. Nissum Fjord er allerede en unik naturoplevelse, og med mere infrastruktur og flere faciliteter af høj kvalitet har naturparken potentiale til det helt store. Det er et fantastisk eksempel på, hvordan kulturhistorie og naturværdier smelter sammen til glæde for både turismen, erhvervsudviklingen, naturelskere og det lokale liv.
fortæller Karsten Filsø, der er formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i Holstebro Kommune.

I Lemvig Kommune er der også stor begejstring:

Det er fantastisk, at vi i dag har modtaget Friluftsrådets kvalitetsstempel. Det bliver en stor gevinst for lokale, turister, erhvervslivet og ikke mindst naturen i parken, at Naturpark Nissum Fjord er en realitet. Med udnævnelsen bliver det bekræftet, at Nissum Fjord er en af de fineste naturperler i Danmark. Udnævnelsen giver endnu bedre muligheder for at skabe rekreative oplevelser på og ved Fjorden. Naturparken vil også styrke samarbejdet mellem foreninger og kommuner, øge områdets synlighed og naturligvis gøre alle lokale endnu mere stolte over at bo og leve ved vores Nissum Fjord.
udtaler Steffen Damsgaard, formand for Natur- og Miljøudvalget i Lemvig Kommune.

Bedre adgang og flere faciliteter ved fjorden

Udover at Naturpark Nissum Fjord får sit helt eget formidlingscenter, hjemmeside og Facebookprofil, er der også lagt store planer for udviklingen af naturparken de næste fem år. I skovområdet i Krogshede er der allerede fuld gang i planerne om at etablere et kombineret madpakkehus og shelter, så man kan nyde sin mad i naturskønne omgivelser og overnatte under stjernehimlen i naturparken. Nissum Fjord Netværket, der var initiativtageren til at få Nissum Fjord udnævnt til naturpark, har desuden planer om at skabe bedre adgang til fjorden. Det betyder blandt andet, at der skal bygges en bro over Storåen, så man ikke længere skal gå en omvej på 10 kilometer for at komme over på den anden side af åen. I 2018 kunne naturparken desuden bryste sig af at have den første vandrerute i Vestjylland, der er certificeret under det tyske Premiumwanderwege, udarbejdet af Deutsches Wanderinstitut. Vandrestien er blandt andet med til at sikre en mere varieret naturoplevelse i Naturpark Nissum Fjord. Der er endda også planer om, at jollehavnene skal opgraderes, så der kommer bedre faciliteter i form af opholdspladser og muligheder for rindende vand.

Fokus på bedre natur

Foruden at styrke fjordens sårbare natur har naturparken store ambitioner om at forbedre naturen i naturparken. Bland andet skal DTU Aqua og 6-8 hold af frivillige fiskere kortlægge og undersøge udviklingen af fjordens fiskebestand de næste fem år. Der også lavet en bekæmpelsesplan mod den invasive mårhund, der er en stor trussel for især de danske fugle, samt udryddelsen af den invasive plante rynket rose (også kendt som hybenrose eller rosa rugosa), der ikke hører hjemme i den vilde danske natur.

Milepæl for Nissum Fjord Netværket er opnået

Nissum Fjord Netværket har siden 2005 arbejdet på at synliggøre fjorden og dens skønne natur og landskab, samt mange muligheder for oplevelser. Det var initiativet fra netværket, der blev startskuddet til at Nissum Fjord i maj 2016 blev udnævnt til ’pilotnaturpark’. Netværket har desuden samarbejdet med Holstebro og Lemvig Kommuner og landboforeninger om at skabe nye tiltag og ikke mindst at få Nissum Fjord optaget i Danske Naturparker. Det er en meget stolt formand for netværket, der udtaler:

”Med Friluftsrådets godkendelse af Nissum Fjord til fuldgyldigt medlem og udnævnelse under Danske Naturparker, er endnu en milepæl nået i Nissum Fjord Netværkets arbejde med at øge kendskabet og fremkommelighed til vores fjord – et mål vi i Netværket har arbejdet med siden 2005. I 13 år har vi ad frivillighedens vej (og i tæt samarbejde med kommunerne og lokale i området) arbejdet på at øge kendskabet til fjorden som naturperle, der tidligere var ukendt for de fleste. Der er nu skabt gode muligheder for at dyrke friluftsliv og få gode oplevelser. Vi er glade for, at Lemvig og Holstebro Kommuner har bakket op om Netværkets idé, og at de kunne se de åbenlyse potentialer, der er forbundet med at have en Dansk Naturpark. ​​​​​
fortæller Rita Sønderby, formand for Nissum Fjord Netværket.

Fra formanden for Danske Naturparkers Nationalkomité, Flemming Larsen, lyder der en stor ros til det store arbejde:

i ønsker Naturpark Nissum Fjord et stort tillykke med at være optaget som naturpark under Danske Naturparker. Vi ved, at det har været et stort arbejde at nå hertil og nu kan I endelig nyde godt af det, der kommer i kølvandet af at have en udnævnt naturpark. Et stort tillykke skal lyde til Holstebro og Lemvig Kommuner og ikke mindst til Nissum Fjord Netværket, der tog initiativ til at gøre Naturpark Nissum Fjord til en realitet. Vi glæder os til at følge udviklingen i naturparken og se alle de gode oplevelser, der kommer i fremtiden.
siger Flemming Larsen, der er formand for Danske Naturparkers Nationalkomité og med i Friluftsrådets Bestyrelse.

 

Danske Naturparker er et kvalitetsmærke

Danske Naturparker er et kvalitetsmærke og en mærkningsordning drevet af Friluftsrådet, der fortæller dig som besøgende, at du foruden en enestående natur også kan finde særlige aktiviteter og faciliteter, som giver dig gode friluftsoplevelser og formidler naturen. Som udnævnt naturpark opfylder man alle 10 kriterier for Danske Naturparker. Du kan finde mere information om alle natur- og pilotnaturparkerne på www.danskenaturparker.dk. Du kan også følge os på Facebook og Instagram: @danskenaturparker.

 

Naturpark Nissum Fjord - Danmarks tredje største Naturpark 

Naturpark Nissum Fjord er med sine 22.670 ha den tredje største naturpark i Danmark. Sammenlignet er Nissum Fjord ca. lige så stor som byerne Aalborg og Aarhus til sammen. Naturparken strækker sig over to kommuner, hvoraf 53 % af naturparken er beliggende i Holstebro Kommune og 47 % i Lemvig Kommune. Naturparken har helt særlige forhold omkring fjorden, og næsten overalt er der en fantastisk udsigt over det flade fjordlandskab.

 

Yderligere oplysninger

  • Jens Hedevang, Projektleder for Naturpark Nissum Fjord. Tlf. 30 66 11 12
  • Karsten Filsø, formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i Holstebro Kommune. Tlf. 51 83 82 34
  • Steffen Damsgaard, formand for Natur- og Miljøudvalget i Lemvig Kommune. Tlf. 51 74 00 62
  • Rita Sønderby, Formand for Nissum Fjord Netværket. Tlf. 97 49 52 41
  • Sven-Åge Westphalen, Projektleder for Danske Naturparker. Tlf. 42 91 52 88
Vandretur i klitheden i Danske Naturparker
Der er masser muligheder for gode oplevelser i Naturpark Nissum Fjord
Far og datter på cykeltur i Naturpark Nissum Fjord

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt