Nyhed

Hold øje med alger, når du bader

Det Blå Flag i toppen af en flagstand med blå himmel bag
Den ekstraordinært varme sommer betyder nu, at det er tid til at være opmærksom på især blågrønalger. Kommunerne tjekker løbende badevandet - men du kan også selv holde et varsomt øje, der hvor du bader.

Det er hedt i Danmark, og det er derfor dejligt svalende med en kold dukkert. Men det har nu været varmt og tørt så længe, at alger mange steder stortrives og blomstrer i søer og langs kysterne. Nogle alger kan være giftige for især børn og dyr, men det er dog langt fra alle alger, der er giftige. Alligevel er det nødvendigt at være opmærksom, når du bader.

Det er de enkelte kommuner, der har ansvaret for at holde øje med algeopblomstringen og eventuelt fraråde eller helt forbyde badning fra strandene i deres område.

På strande og i havne med Blå Flag, bliver der løbende holdt nøje øje med badevandskvaliteten og især blågrønalge-situationen. Her bliver det Blå Flag taget ned, hvis sigtbarheden kommer under én meter, hvis der er synlige skumdannelser eller lignende.

Du kan med fordel tjekke badevandssituationen på de forskellige strande i din kommune på kommunens egen hjemmeside, inden du tager ud for at bade. Algeforekomsten på en strand kan ændre sig fra dag til dag, så det er derfor en god idé at tjekke situationen løbende igennem sommeren.

Miljøstyrelsen har lavet dette oversigtskort, hvorfra du kan finde den aktuelle badevandssituation i de 98 kommuner.

Når du ankommer til stranden, kan du også med fordel holde øje med, om der er sat skilte op, der fraråder badning - om det Blå Flag er taget ned, eller om eventuelle Tryg-livreddere har hejst deres røde flag, som også signalere, at det er farligt at bade.

Og derudover kan du også selv holde øje med algerne, der hvor du bader:

"En god tommelfingerregel er, ikke at bade, hvis du ikke kan se dine fødder, når du står i vand til knæene. Og så er det en god idé, ikke at lade børn eller dyr lege i vand med kraftige skumdannelser eller algeopblomstringer heller ikke selv om vandet er mere klart længere ude, da det særligt er børn og dyr, der kan opleve symptomer som hudirritation og diarré," siger Bjarke Lembrecht Frandsen, der er Blå Flag-konsulent i Friluftsrådet.