Nyhed

Man må ikke lukke naturen af - heller ikke under corona-krisen

Luftfoto af Saltholmen
Mange mennesker tager ud i naturen under corona-krisen. Det har flere steder fået lodsejere til at lukke naturen med skilte. Men den går altså ikke, lyder det fra Friluftsrådet.
Skilte på Bognæs om corona

Først var det på Bognæs ved Roskilde, hvor naturgæster blev mødt af et skilt, der fortalte at skoven var lukket på grund af corona-smitte.

skilt om at skoven er coronalukket

Her kontaktede naturgæster Lejre kommune og skiltet er nu ændret til et skilt, der forklarer naturgæsterne om reglerne. 

 

 

Saltholm skræmmer folk væk

Nu er den også gal på Saltholm i Øresund, hvor et ulovligt skræmmeskilt fortæller folk, at øen er lukket på grund af corona. 

havnemole med skiltning øen er lukket pga. corona

Offentligheden har adgang til den nordlige del af Saltholm, mens den sydlige del er et naturreservat, hvor offentligheden ikke har adgang. Derfor har Friluftsrådet København henvendt sig til Tårnby Kommune for at få skiltet fjernet.

"De ulovlige barrierer i naturen skal fjernes, og det går ikke, at man bruger corona-krisen til at lukke naturen af for andre. Når Saltholm modtager eksterne og offentlige midler er det kun rimeligt, at alle kan besøge øen og opleve naturen og fuglelivet i Øresund derude," siger Flemming Hansen fra Friluftsrådet København.  

Der har før været problemer med offentlig adgang til naturen på Saltholm. Friluftsrådet har i 2018 rejst en sag om adgangen til øen, som kommunen gav medhold til, men som Ejerlauget klagede over, og derfor behandles sagen i Miljø- og Fødevareklagenævnet. 

Luftfoto af Saltholmen
Efter henvendelse fra Friluftsrådet har Tårnby Kommune sendt påbud til ejerlaug om at stoppe begrænsningen af offentlig adgang på Saltholm i Øresund.

"Selvfølgelig skal vi holde afstand, også når vi er i naturen, og er der for mange mennesker et sted, må man forsøge at finde et andet sted. Det tror vi godt, at folk kan finde ud af," siger Flemming Hansen. 

Stopskilt i naturen
En ny undersøgelse foretaget af Københavns Universitet viser, at der i en gennemsnitlig dansk kommune kan findes op til 700 til 800 barrierer for befolkningens adgang til naturen. Ulovlige skræmmeskilte udgør 20 procent af barriererne i naturen og hele 32 % ved kysten. Et stort problem, lyder det fra Friluftsrådet.