Pressemeddelelse

Friluftsrådet uddeler 17 millioner kroner til sundhedsprojekter

Kvinde på mountainbike i naturen
Natur er godt for krop og sjæl, viser flere undersøgelser, men kun få sundhedstilbud inddrager naturen. Det ønsker Friluftsrådet at lave om på med en uddeling på 17 mio. kr. til 22 projekter, som skal koble friluftsliv med sundhedsindsatser.

Stressramte, unge med handicap og mænd med dårlig psykisk trivsel skal have mulighed for at mærke, hvordan friluftsliv kan være vejen til bedre fysisk og mental sundhed. Friluftsrådet har netop besluttet at give tilskud til 22 projekter, som afprøver, hvordan friluftsliv kan bruges i sundhedsindsatser for specifikke målgrupper.

Fakta om sundhed og friluftsliv
  • 75 % af danskerne oplever, at friluftsliv øger deres livskvalitet.
  • 80 % af danskerne oplever, at friluftsliv har en positiv effekt på deres fysiske form og helbred.
  • 84 % af danskernee oplever at fril har positiv effekt på deres psykiske velvære og humør.
Kilde: Danskernes Friluftsliv 2017

Friluftsrådet ønsker med sit strategiske fokusområde ”Friluftsliv skaber sundhed” at fremme brug af naturoplevelser og friluftsliv i sundhedsindsatser. Mange undersøgelser peger på, at naturoplevelser er et effektivt middel til at øge fysisk, social og mental sundhed. 

”Der er et stort potentiale i at bruge friluftsliv i sundhedsindsatser, men det er endnu et meget nyt felt, som vi gerne vil være med til at udvikle og udbrede. Det er nogle meget spændende og nyskabende projekter, som på forskellig vis afprøver nye metoder til at fremme sundhed gennem friluftsliv. Vi glæder os meget til at følge projekterne,” siger Jan Ejlsted, direktør for Friluftsrådet.

Naturoplevelser kan give fornyet livskvalitet

Friluftsrådet har med uddelingen både givet tilskud til større udviklingsprojekter og til lokale initiativer. 
Blandt andet har Sammenslutningen af Unge Med Handicap fået bevilliget 3 mio. kr. til projektet ”Outsider”, som skal gøre det muligt for unge med handicap at deltage i natur- og friluftsaktiviteter ved at oprette seks lokale naturfællesskaber. 

”Der er et stort potentiale i at bruge friluftsliv i sundhedsindsatser, men det er endnu et meget nyt felt, som vi gerne vil være med til at udvikle og udbrede."
Jan Ejlsted, direktør, Friluftsrådet

Derudover har Dansk Surf og Rafting Forbund fået 2,3 mio. kr. til projektet ”Fri på vandet”, som skal afprøve og forankre surf og stand up paddle som sundhedsfremmende aktivitet for personer med stress, angst og depression. Projektet sker i samarbejde med mindst 10 lokale foreninger, regionernes psykiatriske afdelinger samt foreninger for angst- og depressionsramte.

Blandt de lokale initiativer har eksempelvis Kirkens Korshær i Aarhus fået 62.600 kr. til at tage socialt udsatte grønlændere på tur i båd og havkajakker. Foreningen har erfaret, at det at sejle er et stort afsavn blandt de udsatte grønlændere i danske byer, og at den friske havluft og lyden af bølgeskvulp kan vække positive minder og give dem fornyet livskvalitet.

Nye samarbejder spirer

Friluftsrådet ønsker med uddelingen også at knytte stærkere bånd mellem friluftslivets organisationer og aktører på sundhedsområdet. Det har derfor været et krav til projekterne, at de bygger bro mellem civilsamfundsorganisationer og aktører på sundhedsområdet.

”Civilsamfundet og det frivillige foreningsliv kan spille en vigtig rolle i forhold til at løfte befolkningens sundhed og livskvalitet. Vi kan allerede se, at der i projekterne er spiret nye samarbejder og alliancer mellem friluftsorganisationer og sundhedsaktører, og det er et vigtigt bidrag til at løfte de udfordringer, der er på sundhedsområdet,” siger Jan Ejlsted, direktør for Friluftsrådet.

Udlodningsmidlerne udgør det overskud, som er i Danske Lotteri Spil A/S og et fastsat udbytte fra Det Danske Klasselotteri A/S. Udlodningsmidler til Friluftsliv administreres af Friluftsrådet.

Person på sup-board i bynært farvand
Med 2,3 millioner kroner fra Friluftsrådet vil Dansk Surf & Rafting Forbund bruge surf- og stand up paddle-sporten som middel til at skabe bedre liv for stress-, angst- og depressionsramte danskere.
Kontakt
Portrætfoto af Rikke Damm - konsulent i Friluftsrådet
Konsulent
24 52 60 89