Pressemeddelelse

Friluftsrådet får medhold i sag om Dueodde

Skilte og opgravet sti ved Dueodde
Friluftsrådet har fået svar fra Kystdirektoratet om, at det ødelagte klitlandskab ved Dueodde Fyr skal gennemgå en "komplet reetablering". Friluftsrådet Bornholm og Danmarks Naturfredningsforening Bornholm sendte i maj måned en henvendelse til Direktoratet om, at det værdifulde klitlandskab ikke var reetableret i tilstrækkeligt omfang, på trods af at direktoratet havde godkendt reetableringen.

Ved Dueodde Fyr mangler der mellem 6-15 meter af klitlandskabet, som blev fjernet, da den historiske vej Fyrvejen  - som giver offentligheden adgang til det flotte klitlandskab mod vest og til Dueodde Fyr - blev flyttet og fik et nyt forløb. Kystdirektoratet har efterfølgende vurderet, at det omkringliggende klitlandskab var genskabt i passende omfang. Denne vurdering er Friluftsrådet Bornholm og Danmarks Naturfredningsforening Bornholm ikke enig i, og sendte i maj 2020 en henvendelse til Kystdirektoratet med ønske om, at den smukke, værdifyldte natur bliver genskabt som før vejen blev flyttet.

Dueodde fyr
Der er fortsat græsplæne, hvor der før var klitter og terrænnet ved Dueodde Fyr er ikke reetableret af ejeren. Derfor anmoder Friluftsrådet Bornholm Kystdirektoratet om at genoptage sagen om Dueodde Fyr. Samtidig stilles spørgsmål til Kystdirektoratets ageren i sagen.

"Dueodde er kendt for sit smukke klitlandskab og unikke naturoplevelser, og derfor er det utrolig vigtigt, at naturen bliver genskabt, når den ødelægges ved byggeri - eller i dette tilfælde flytningen af en vej. Vi har kæmpet hårdt og længe for, at borgerne stadig kan komme ned og se Dueodde Fyr og opleve det flotte landskab. Det er til tider hårdt, fordi vi arbejder frivilligt, men når man får medhold i en sag, er det al besværet værd!" fortæller Kurt Pedersen, næstformand i Friluftsrådet Bornholm. 

Den danske natur er hårdt påvirket af både klimaforandringer, stigende befolkningstilvækst, og under Corona har flere danskere også været naturen. Derfor er det vigtigt at vi værner og passer på den natur, vi har i Danmark. 

Hvordan reetableringen konkret skal ske, foregår i dialog mellem ejeren af grunden og Kystdirektoratet. Friluftsrådet er tilfredse med, at grundejeren skal være med til at genskabe den værdifulde natur, og forventer at de manglende 6-15 meter klitlandskab genskabes som før Fyrvejen blev flyttet.  

Sagen om Fyrvejen ved Dueodde Fyr og klitlandskabet stammer helt tilbage fra 2017, hvor Friluftsrådet sendte en henvendelse til kommunen vedrørende opsætningen af nogle ulovlige skilte og kæder, samt ændringen af Fyrvejens forløb. 

Inforgrafik adgangssagen ved Dueodde