Pressemeddelelse

Dueodde-sagen fortsætter: klitter er lavet om til græsplane

Dueodde fyr
Der er fortsat græsplæne, hvor der før var klitter og terrænnet ved Dueodde Fyr er ikke reetableret af ejeren. Derfor anmoder Friluftsrådet Bornholm Kystdirektoratet om at genoptage sagen om Dueodde Fyr. Samtidig stilles spørgsmål til Kystdirektoratets ageren i sagen.

Friluftsrådet Bornholm har - ligesom Danmarks Naturfredningsforening Bornholm - anmodet Kystdirektoratet om at genoptage sagen om adgang til Dueodde Fyr. Her har ejeren ændret sti- og vejforløb og afspærret offentlighedens adgang, men der er også ændret i terrænet inden for strandbeskyttelseslinjen, og det er denne del af sagen, der bør vurderes igen. I følge en afgørelse fra Kystdirektoratet skulle terrænet reetableres inden september 2018, men det er slet ikke sket i tilstrækkeligt omfang.

"Området ved Dueodde Fyr er omfattet strandbeskyttelseslinjen, som skal beskytte de danske kyster mod ændringer. Der står klart og tydeligt i afgørelsen, at arealet ikke må være have, men idag er der græsplæne og der er 6-15 meter klitareal, der ikke er genskabt. Der er altså tale om en kraftig tilstandsændring, når klitter ud til Østersøen på en af Bornholms unikke naturperler er ændret til græsplæne" siger Kurt Pedersen, der er næstformand i Friluftsrådet Bornholm. Derfor har både Friluftsrådet Bornholm og Danmarks Naturfredningsforening Bornholm anmodet om at få sagen genoptaget. 

Tvivlsom vurdering fra Kystdirektoratet

Danmarks Naturfredningsforening på Bornholm har desuden forsøgt at få aktindsigt i Kystdirektoratets sagsbehandling, men i følge formand Anna Sofie Poulsen er Kystdirektoratatets ageren i sagen tvivlsom: 

"Vi undrer os over Kystdirektoratets ageren. Kystdirektoratet fulgte ikke op i sagen efter påbuddet i 2018, men godkendte i 2019 den delvise reetablering. To måneder inden godkendelsen meddelte Kystdirektoratet til Miljø- og Fødevareklagenævnet, at terrænnet var under reetablering, hvilket betød at, nævnet droppede videre handling i sagen. Endelig ser det ikke ud til at der brugt billeder af området før terrænændringen i sagsbehandlingen, og derfor er vurderingen efter vores opfattelse sket på mangelfuldt grundlag" siger Anna Sofie Poulsen, formand for Danmarks Naturfredningforening Bornholm.

Hun påpeger desuden, at Kystdirektoratets godkendelse af terrænændringen indenfor strandbeskyttelseslinjen, må anses for at være en dispensation fra forbuddet mod sådanne terrænændringer, men det er sket uden, at Kystdirektoratet har truffet en decideret afgørelse.  Det kan være et brud på forvaltningslovens regler, der betyder at sagen skal genoptages. 

Uanstændig sagsbehandling giver grå hår

I det hele taget har sagsbehandlingen givet Friluftsrådet Bornholm grå hår og de står tilbage med bitre erfaringer med myndighedernes langsommelige behandling af sagen. Sagen har kørt siden 2017 og blandt andet omfattet politianmeldelse af ejeren, en retssag (der endnu ikke er afviklet) og flere klager.

"Der har været uanstændigt lange sagsbehandlingstider ved samtlige myndigheder og vi har ikke fået klar besked om tidsplaner. Det har kostet mange timers arbejde fra frivillige, organisationer og myndighedernes side. Sagen har været fremme i Bornholms Regionskommune, Kystdirektorat, Miljø- og Fødevareklagenævn, Politiet og er fortsat i behandling hos Retten på Bornholm. Der har tilsyneladende ikke været samarbejde mellem instanserne. Vi har mest oplevet manglende opbakning og konsekvens fra myndighedernes side, og føler ikke, at vi er blevet taget alvorligt. Vi har hele tiden skulle presse på," fortæller Kurt Pedersen. 

Der er aktuelt flere sager på Bornholm, hvor ejere eller nye ejere opkøber sommerhuse og forsøger at lukke af for offentlighedens adgang til den omkringliggende natur. 

Det er sket i sagen ved Dueodde Fyr:

Skilte og opgravet sti ved Dueodde
Friluftsrådet Bornholm klager for at beskytte kysten og sikre adgang til naturen ved Dueodde Fyr.
Dueodde fyr
Ved Dueodde Fyr på Bornholm har en lodsejer spærret for folks adgang med kæder, ulovlige skilte og bygninger. Friluftsrådet Bornholm har taget sagen op og fortæller her, hvor galt det ser ud på sydspidsen af solskinsøen.
Skræmmeskilte på vej ved Dueodde
Massiv skiltning skræmmer folk fra at besøge Dueodde Fyr og den unikke natur omkring det. Friluftsrådets Kreds Bornholm får medhold fra Bornholms Regionskommune i en sag om ulovlig skiltning.

 

Inforgrafik adgangssagen ved Dueodde