Pressemeddelelse

231 Blå Flag-strande, -havne og Badepunkter er klar til at byde velkommen til sommerferie i Danmark

Badepunkt
I alt kan 231 strande, havne og badesteder i Danmark hejse enten det Blå Flag eller Badepunkt-flaget i 2020 og dermed garantere danskerne sikre havne eller trygge badesteder med rent badevand ved de danske kyster og søer.

Det smukke forår har allerede givet de første friske danskere lyst til en tur i bølgen blå, og med de stigende temperaturer kan man glæde sig til badesæsonen i Danmark for alvor begynder. Og med udsigten til en sommer, der for de fleste skal tilbringes her i landet fremfor i sydens sol, er det gode nyheder, at så mange badesteder og havne i år er blevet mærket med et af Friluftsrådets officielle havne- og badeflag.

”Selvom baggrunden er alvorlig, så kan vi godt glæde os over, at en sommer uden så mange udlandsferier, kan give rigtig mange danskere lejlighed til at opleve alle de skønne badesteder, som Danmark har at byde på. Blå flag og Badepunkt er mærkningsordninger der fortæller dig, at her er en strand, hvor badevandskvaliteten er i orden. Og forhåbentlig vil sommerens vejr tillade, at vi alle sammen kommer ud og udnytter det til at få masser af badeferie-oplevelser i Danmark”, siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Markant stigning i antal Badepunkter

Mens de internationale Blå Flag er uddelt til 174 danske strande, der har god vandkvalitet og 18 havne, der arbejder for en række miljøkrav, uddeles der i år Badepunktsmærket til 39 badesteder rundt om i landet. Det er en markant stigning fra de 14 Badepunktsflag, der blev tildelt sidste år. Badepunkt er en officiel nordisk mærkningsordning for mere simple badesteder – strande som vi ofte kender dem her i Danmark – som på samme vis som det kendte Blå Flag garanterer rent badevand samt adgang til basale faciliteter som toiletter og affaldsspande.

”Vi har oplevet en rigtig stor interesse for at hejse Badepunkt-flaget i år, så man må sige, at ordningen er en succes. Og vi er rigtig glade for, at flere og flere kommuner får øjnene op for, at også de mere simple badesteder i kommunen, der ofte har et mere lokalt præg og færre faciliteter og service tilknyttet, kan blive mærket, så de besøgene ved, hvor de kan finde rent badevand, basal infrastruktur, og rigtig gode frilufts-, natur- eller kulturoplevelser”, fortæller Jan Ejlsted.

Om Blå Flag og Badepunkt

Badepunkt 

På et Badepunkt kan du finde: 

  • Rent badevand 
  • Badesikkerhed tilpasset det enkelte badested
  • Adgang til toilet og affaldsløsninger i nærheden af badestedet
  • Særlige muligheder for friluftsliv, kultur- eller naturoplevelser

 

Blå Flag-strande

På en Blå Flag-strand finder du:

  • Rent badevand
  • Livrednings- og førstehjælpsudstyr
  • Nødtelefon på eller i nærheden af stranden
  • Livreddere enkelte steder (kun i sommerferien)
  • Natur- og miljøaktiviteter
  • Information om miljøforhold og naturområder
  • Toiletfaciliteter
  • Affaldssorteringsfaciliteter
  • Informationstavle

 

Blå Flag-havne

På en Blå Flag-havn finder du:

  • Livrednings- og førstehjælpsudstyr
  • Nødtelefon på havneområdet
  • Brandbekæmpelsesudstyr
  • Natur og miljøaktiviteter
  • Information om miljøforhold og naturområder
  • Informationstavle

Badesteder som vi kender dem bedst i Danmark

Både klassiske sandstrande langs kysterne, badesteder ved gode badesøer og havnebade kan blive Badepunkter. Fælles for Badepunkterne er, at de er badesteder med et lokalt særkende, de garanterer høj badevandskvalitet, de har basal infrastruktur, og så byder de på særlige friluftsoplevelser eller muligheder for at opleve kulturen eller naturhistorien i området.

I Kalundborg har kommunen i 2020 fået Badepunkt til alle de syv strande, der tidligere havde Blå Flag. Samtidig får to nye strande i kommunen, der ikke tidligere har haft badeflag, lov til at hejse Badepunkt-flaget i år.

”Badepunkt-flaget passer rigtig godt til de strande, vi har i Kalundborg Kommune. Det er naturstrande med simple faciliteter, hvor de besøgene kan komme og få en unik naturoplevelse i fred og ro. Samtidig er det vigtigste for os, at kravene til vandkvalitet er fuldstændig ens i Blå Flag- og Badepunktordningerne. Begge flag signalerer, at vandet er så rent, at du kunne drikke det. Så Badepunkt-flaget er også en anerkendelse af vores strande som rigtig gode badestrande”, fortæller Bente Høffner, sagsbehandler i Vej og park i Kalundborg Kommune.

I Frederikshavn Kommune har man i år søgt om at bevare Blå Flag på tre af kommunens strande i tilknytning til kommunens store byer, Frederikshavn, Skagen og Sæby. De tre strande har karakter af facilitetsstrande med udbygget infrastruktur, særligt høje krav til miljøindsatser, naturformidling og livredning. Kommunens øvrige 10 strande er derimod blevet til Badepunkter.

”Vi har skiftet til Badepunkt for at kunne lægge vægt på udvikling af faciliteter, der hvor det kræves, på de store Blå Flag strande. Og samtidig sætte vores naturlige strande lige så højt med et Badepunkt, som vi synes giver mere fleksible rammer. Specielt for turisterhvervet er de store naturlige strande af stor værdi, og så er Badepunkt et nordisk koncept, der genkendes af vores norske og svenske turister” udtaler Karsten Thomsen, formand for Teknisk udvalg i Frederikshavn Kommune.

Flagene hejses på mange havne og badesteder omkring den 5. juni 2020. Se nærmere om flaghejsninger på kommunernes hjemmesider. 

 

Billedet af Blå Flag
Få et overblik over de 142 strande med Blå Flag i Danmark. På kortet kan du også se de 63 badesteder med mærket Badepunkt.