Udsigt over sø i Pilotnaturpark Flynder Sø - Lem Vig
Danske Naturparker er et kvalitetsstempel for større sammenhængende naturområder, der udvikler natur, friluftsliv og lokal identitet. Her kan du læse mere om, hvad det kræver at få udnævnt en natur- eller pilotnaturpark i din kommune og hvordan man ansøger.
Danske Naturparker er...

...et kvalitetsstempel for større sammenhængende naturområder, der udvikler natur, friluftsliv og lokal identitet. 

Hvad kan din kommune bruge Danske Naturparker til?

Med en naturpark i kommunen får I Friluftsrådets kvalitetsstempel på, at kommunen rummer et særligt sammenhængende naturområde af national eller regional betydning. Mærkningsordningen Danske Naturparker sikrer en langsigtet planlægning og udvikling af natur, kultur og friluftsliv i samspil med en landdistriktsudvikling til gavn for bosætning, turisme og øvrige erhverv i naturparken. 

Har din kommune særlige naturområder (natura 2000-områder, arealer omfattet af naturbeskyttelsesloven, arealer med urørt skov, klitfredet arealer,  eller små naturarealer omfattet af skovlovens § 28 samt Jagt- og Vildtforvaltningsloven), er der potentiale for at få en Dansk Naturpark.

Dét der karakteriserer en Dansk Naturparker er, at forvaltningen af de særlige naturområder er helhedsorienterede, dvs. forvaltningen tager udgangspunkt i naturens forløb i landskabet, også på tværs af kommunegrænser. 

Udover de naturskønne omgivelser der er i Danske Naturparker, er det også muligt at understøtte det lokale erhvervsliv gennem udvikling og markedsføring af ”naturparkprodukter”. Det kan være alt fra lokale fødevarer til egnsunikke oplevelser og arrangementer.  

Naturpark eller pilotnaturpark?

Der er to måder at blive optaget under Danske Naturparker: som naturpark eller pilotnaturpark.

  • Man kan ansøge om naturpark, hvis man kan opfylde alle 10 kriterier for Danske Naturparker. 
  • Man kan ansøge om pilotnaturpark, hvis kriterierne 1 -7 er opfyldt, og det kan sandsynliggøres, at alle 10 kriterier kan opfyldes i løbet af pilotnaturparkperioden. 
Danske Naturparkers definition af en naturpark

En naturpark er et større sammenhængende landskab, der ofte vil indeholde naturområder af regional, national eller international betydning. En naturpark er velafgrænset med stor landskabelig skønhed, naturrigdom og kulturhistorisk værdi. De repræsenterede landskaber i en naturpark er karakteristiske for landets forskellige egne og bør nyde særlig beskyttelse af hensyn til nuværende og kommende generationer. 

For begge typer 'parker' gælder det, at man får certificeringen for en 5-årig periode. Som pilotnaturpark skal man være opmærksom på, at der inden udgangen af de fem år skal ansøges om at blive naturpark. For naturparker skal man forny sin mærkning, for at beholde sin status som Dansk Naturpark. 

Hvis du kunne tænke dig at vide mere om, hvordan man opfylder de 10 kriterier, hvordan processen mod at blive naturpark forløber, hvem der skal sidde i naturparkrådet eller hvad en naturparkplan skal indeholde, kan du hente Vejledning til Danske Naturparker - Hvad, hvorfor og hvordan kommer vi i gang?

De 10 kriterier for Danske Naturparker
  1. Minimum 50% af naturparkens areal skal være beskyttet natur
  2. Naturparken skal have en præcis geografisk afgrænsning
  3. Naturparken skal have en administrativ ansvarlig medarbejder
  4. Naturparken skal have et naturparkråd
  5. Afsætning af den nødvendige økonomi til drift og udvikling af naturparken samt realisering af naturparkplanen
  6. Naturparken og dens afgræsning skal være en del af kommuneplanen eller et tillæg hertil
  7. Naturparken skal forankres lokalt gennem borger- og lodsejerinddragelsesprocesser
  8. Der skal være formidling af naturparken for både danske og udenlandske besøgende
  9. Naturparken skal have mindst én naturvejleder tilknyttet
  10. Der skal udvikles en naturparkplan, som skal være godkendt politisk og af Nationalkomiteen

Kerneområder for Danske Naturparker

Når man opretter en natur- eller pilotnaturpark er det vigtigt, at der er fokus på at få inddraget borgere, lokale foreninger og erhverv i processen. For at en naturpark får succes, er det vigtigt, at borgere, foreninger og erhverv placeret i eller tæt ved naturparken bakker op om og føler en tilknytning til naturparken. Opbakningen sikres ved at inddrage borgere, lodsejere, foreninger mv. tidligt i processen. Frivillighed er derfor et nøgleord for Danske Naturparker. 

Frivillighed er nøgleordet

En certificeret naturpark vil ikke medføre nye restriktioner eller begrænsninger for lodsejere og beboere i kommunen. Danske Naturparker er lokalt forankret, og frivillighed er et nøgleord i naturparkarbejdet – eventuelle tiltag på private jorde vil udelukkende ske på baggrund af frivillige aftaler mellem kommune og lodsejer.

Et andet kerneområde for Danske Naturparker er at skabe en balance mellem benyttelse og beskyttelse af naturen. Det betyder, at der i en Dansk Naturpark sker en afvejning af turisme-, erhvervs- og naturhensyn. Naturparker skal fremhæve landskabet og give det identitet, så der skabes synlige og attraktive oplevelser for både lokale og besøgende. På samme tid skal naturparkerne også understøtte det lokale erhvervsliv ved at tiltrække og fastholde besøgende samt videreudvikling og markedsføring af ”naturparkprodukter”.

Ansøgningsprocedure

Begge typer ansøgninger (naturpark og pilotnaturpark) skal indsendes til Danske Naturparkers sekretariat. Derefter sendes ansøgningen til vurdering i Nationalkomiteen for Danske Naturparker og behandles derefter endeligt af Friluftsrådets bestyrelse. Der er to ansøgningsrunder pr. år med ansøgningsfristerne 1. marts og 1. oktober. 

 

Mere info om Danske Naturparker

Badebro med udsigt i Naturpark Mølleåen
Danske Naturparkers Nationalkomité er den faglige kvalitetssikring af, at de udnævnte Natur- og Pilotnaturparker lever op til kvalitetskravene for Danske Naturparker. Alle ansøgninger til Danske Naturparker behandles af nationalkomiteen.
Waders og fisketur i Naturpark Nakskov Fjord
Når en naturpark bliver udnævnt som Dansk Naturpark, går arbejdet for alvor i gang. Her kan du finde mere viden om de årlige afrapporteringer, retningslinjer, procedurer mv., der beskriver det arbejde, der forventes at opstå i løbet af en mærkningsperiode. Denne side er også brugbar for dig, der ønsker at læse mere om, hvad det vil sige at have etableret en Dansk Naturpark.
Bro i Filsø Naturpark Vesterhavet
Danske Naturparker er med i det europæiske netværk af naturparker, som kaldes EUROPARC.

 

Faktaark til Danske Naturparker

Her kan du downloade Danske Naturparkers printvenlige faktaark. Faktaarkene er gode til at skabe et hurtigt overblik over, hvad Danske Naturparker er. 

Børn i vand i Naturpark Lillebælt

De 10 kriterier for Danske Naturparker

Få et hurtigt overblik over de 10 kriterier for Danske Naturparker

 

Mor og datter i Naturpark Mølleåen

Hvorfor skal vi have en Naturpark?

Få et hurtigt overblik over de fordele der er ved at have en Naturpark

 

Glæde i Naturpark Nissum Fjord

Inddragelse og frivillighed i Danske Naturparker

Få et hurtigt overblik over princippet om frivillighed og borgerinddragelse (kriterium 7) i Danske Naturparker

Udsigt over Naturpark Lillebælt

Danske Naturparker og lodsejere

Få et hurtigt overblik over forholdet mellem Danske Naturparker og lodsejere, herunder lodsejers rettighed til at ind- og udtræde af en naturpark. 

Besøg Danske Naturparker

På Danske Naturparkers besøgsportal kan du finde en naturpark tæt på dig og få inspiration til gode oplevelser i den smukke, danske natur.

Nyheder om Danske Naturparker

  • Danske Naturparker
    Jobopslag
    Friluftsrådet søger en kommunikationskonsulent, der kan understøtte vores strategiske mål, skabe opmærksomhed om vores indsatser og være med til at udvikle kommunikationen til vores mere end 80 medlemsorganisationer.
  • kandidater bestyrelse 2024
    Nyhed
    Når der 20. april 2024 er generalforsamling i Friluftsrådets bestyrelse, skal der vælges fem bestyrelsesmedlemmer for en to-årig periode. Otte kandidater er indstillet. Se hvem der stiller op.
  • Udsigt fra kanonbåd i Randers Naturpark
    Pressemeddelelse
    Naturpark Randers Fjord er blevet genmærket som medlem af Danske Naturparker. Friluftsrådets mærkningsordning for større naturområder af regional betydning. Randers og Norddjurs Kommuner ser nu frem til at kunne fortsætte udviklingen af natur og friluftsliv i naturparken.