badepunkt

Til kommuner: Fremhæv jeres særligt gode badesteder

Badepunkt-mærkningsordningen er udviklet for at kunne tilbyde kommunerne et simpelt men godt redskab til at fremhæve særligt gode og smukke badesteder.

Badepunkt har fokus på at synliggøre badesteder, der falder naturligt ind i omgivelserne, og som ikke nødvendigvis har mange faciliteter.

Mærkningsordningen ønsker at fremme og synliggøre badestedets lokale identitet og funktion som friluftsattraktion eller anden karakteristika.

Udover en god badeoplevelse er det således meningen, at badegæsten kan få en lokal oplevelse knyttet til den enkelte strand.

Badepunkt-mærkningsordningen kan ansøges af kommuner, som råder over et badested med en tilhørende badevandsstation/badevandsprofil.

Forvaltninger og politikere kan bruge Badepunkt som et strategisk værktøj til at udvikle kommunens badesteder og badeoplevelsestilbud. Herunder at fremhæve særlige friluftsoplevelser eller andre typer oplevelser nær badestederne i kommunen.

Målet med mærkningsordningen er at tilbyde kommuner, campingpladser, badehoteller m. fl. en mærkning af badesteder, der brandmæssigt er på samme niveau som Blå Flag, men med et andet fokus.

Simpel badebro i Aarhus badepunkt
Vil I som kommune eller privat aktør kvalitetsstemple jeres badested? Ansøg om Badepunkt. Læs her om kriterierne og ansøgningsprocessen.

Hvordan adskiller Badepunkt sig fra Blå Flag?

Da Blå Flag er en international ordning, er det ikke altid, at dets rammer passer lige godt til de typer badesteder, man finder i Norden.

I Norden lægger man ofte mindre vægt på service og faciliteter, end man gør andre steder i verden. På Blå Flag-strande er der netop stort fokus på, at strandene skal have meget velholdte faciliteter og service, hvilket gør, at der også skabes et tungere driftsbehov.

Hvorvidt et badested passer ind i Blå Flag-rammerne og har fokus på de aspekter som Blå Flag står for, kommer derfor an på badestedets overordnede karakteristika og det omkringliggende landskab.

Badepunkt har fokus på den simple men gode badeoplevelse, hvor der ganske vist stilles krav til de mest væsentlige aspekter, der skal til for at skabe en god badeoplevelse - ligesom ved Blå Flag-strande høje krav til badevandskvaliteten - men Badepunkt-ordningen tillader, at sikkerhed og faciliteter såsom toiletter og affaldsløsninger er tilpasset badestedets lokale kontekst.

Det skaber mulighed for at fremhæve badesteder, der ikke nødvendigvis passer ind i Blå Flag-rammerne, men som stadig tilbyder rent badevand samt hvis muligt særlige friluftsoplevelser eller andre typer oplevelser. Badepunkter er altså strande, som vi kender dem bedst i Danmark.

Blå Flag har et særskilt fokus på miljøformidling, og der stilles krav til, at Blå Flag-strande skal afholde fem miljøformidlingsaktiviteter i løbet af sæsonen. Badepunkt har ikke fokus på miljøformidling.

Se her en oversigt over de konkrete forskelle i de to bademærkningsordningers kriterier:

Ansøg om Badepunkt

Få Badepunkt ved strande, der har fokus på rent badevand, stor sikkerhed særlige friluftsmuligheder og kultur- eller naturoplevelser

Se alle landets Badepunkter

Siden 2019 har Badepunkt været en permanent ordning, og tilslutningen blandt kommunerne er støt stigende. I 2021 er der søgt om at blive Badepunkt 50 steder i Danmark.