To cyklister på tur i naturen

Ny struktur skal styrke Friluftsrådets lokale arbejde

Friluftsrådet vil øge sin tilstedeværelse og indflydelse med en ny model for det lokale arbejde, der gør det nemmere og mere fleksibelt at være frivillig. Flere friluftsforeninger skal kunne blive aktive i Friluftsrådet og være med til at udvikle og forbedre mulighederne for friluftslivet lokalt.

I Friluftsrådet arbejder vi for at skabe gode muligheder for friluftslivet lokalt ved at påvirke kommuner og søge dialog og samarbejde med en lang række interessenter. Samfundsudviklingen går i retning af, at stort set alle de politikområder, Friluftsrådet arbejder med: natur, planlægning, friluftsliv, foreningsliv, skoler, børn og unge, sundhed og naturformidling, er flyttet fra staten til kommunerne. Derfor har Friluftsrådet udviklet en ny model, der skal fremtidssikre vores tilstedeværelse og politiske indflydelse i kommunerne. Modellen afprøves lige nu tre steder i landet. 

Mere indflydelse og flere aktive
Med den nye organisering vil vi styrke Friluftsrådets politiske indflydelse og synlighed. Det vil give os bedre muligheder for at få friluftsliv og natur på den kommunale dagsorden og på den måde skabe bedre rammer for at dyrke friluftsliv.

I den nye organisering er det gjort nemmere og mere fleksibelt at være med. Friluftsrådet ønsker nemlig at involvere flere medlemmer fra medlemsorganisationernes lokale foreninger. Alle ved, at bestyrelsesarbejde og mange timers frivilligt arbejde om ugen kun er tillokkende og muligt for nogle typer af frivillige – hvis vi skal tiltrække andre typer af frivillige, kræver det en organisering, der er mere rummelig og som giver plads til forskellige måder at engagere sig på lokalt.

Ny model i prøvefase

Den nye model for Friluftsrådets lokale arbejde afprøves foreløbig i ni lokale friluftsråd: Friluftsrådet Vendsyssel, Friluftsrådet Himmerland-Aalborg, Friluftsrådet LimfjordSyd, Friluftsrådet Midtvestjylland, Friluftsrådet Søhøjlandet, Friluftsrådet Aarhus Bugt, Friluftsrådet Sydvestjylland, Friluftsrådet Nordvestsjælland og Friluftsrådet Storkøbenhavn Nord.
De resterende 14 kredse, der fortsat kører det lokale arbejde ud fra den gamle model, forventes at overgå til den nye struktur i foråret 2021.

Hvad er det nye?
I den nye model erstatter lokale friluftsråd de nuværende kredse. Lokale friluftsråd er et samlingssted for friluftspolitiske kræfter, hvis kerneopgave er at varetage Friluftsrådets politiske interesser i kommunerne. I den nye model er der ændret på en række organisatoriske forhold, der gør det nemmere for lokale foreninger at få indflydelse.

En af de centrale forskelle er, at rekrutteringen til de lokale Friluftsråd fremover foregår lokalt. Det er derfor i hovedsagen lokale foreninger, der udpeger de lokale repræsentanter til Friluftsrådet. 

Et lokalt friluftsråd består af aktive og dedikerede personer fra lokalforeninger under Friluftsrådets medlemsorganisationer. Hvert lokale friluftsråd har en bestyrelse og et antal ad hoc temagrupper, som arbejder med særlige emner eller sager i kortere eller længere perioder. Hvis I som medlemsorganisation ikke har lokalforeninger, er det jeres hovedforening, der er medlem af det lokale friluftsråd.

For dig som kredsrepræsentant

Friluftsrådets nye lokale struktur giver dig helt nye muligheder for at være med. Vi har brug for flere kræfter, og vi håber, at du fortsat er en af dem.

  • I den nye model kan du både involvere dig for længere tid i bestyrelsesarbejde og for kortere tid i temagrupper.
  • Med mindre du giver besked om andet, er du stadig medlem af Friluftsrådet lokalt.
  • Hvis du er i tvivl om, hvordan udpegning sker fremover for dig, så henvend dig til din medlemsorganisation.

Vi håber, at du har lyst til at komme til årsmøderne og høre mere om de muligheder, der ligger i den nye struktur for dig. Du får tilsendt invitationer til årsmødet, når den er klar, og du kan også finde en oversigt her.

Det får I ud af at være med
De lokale friluftsråd samler kræfterne om det, som optager jeres lokalforeninger og andre friluftsinteresserede i lokalområdet. Som aktiv i de lokale friluftsråd får I mulighed for:

  • at sætte jeres friluftsinteresse på den kommunale dagsorden.
  • at arbejde for at flere får glæde af friluftslivet.
  • at blive en del af et lokalt netværk med større politisk gennemslagskraft. De lokale friluftsråd er bl.a. repræsenteret i de grønne råd i kommunerne.

Det er let at være med
I den nye model for Friluftsrådets lokale arbejde er det blevet gjort nemmere og mere fleksibelt at involvere sig.

Det er blevet muligt at involvere sig i temagrupper i kortere eller længere perioder i forhold til et konkret emne eller sag, som har jeres interesse. I har også mulighed for at blive en del af det mere traditionelle bestyrelsesarbejde, som formand, kommunekoordinator eller besætte øvrige poster. For at blive aktiv er det eneste, man skal gøre at kontakte det lokale friluftsråd eller kreds.

Hvad skal I være opmærksomme på som medlemsorganisation
  • Udpegningen foregår på en ny måde. Fremover er det medlemmer af jeres lokale foreninger, der repræsenterer jer i de lokale friluftsråd og som selv står for udpegningen.
  • I kan godt vælge at styre udpegningen fra central hold i dialog med jeres lokale niveau (ligesom i den gamle struktur). I så fald skal I huske at informere både jeres lokale niveau og Friluftsrådet om dette.
  • I den nye struktur er der ingen begrænsning på, hvor mange medlemmer I kan have i det lokale friluftsråd. En medlemsorganisation kan dog max besætte 1/3 af de samlede bestyrelsesposter (inklusiv formand).
  • Flere kan stemme til årsmødet. Hvor I før havde én stemme pr. medlemsorganisation, kan alle voksne medlemmer fra jeres lokalforeninger stemme.

Vi håber, I vil opfordre jeres lokale foreninger og klubber til at få indflydelse på Friluftsrådets lokale arbejde. Vi har lavet en side til jer med information til nye frivillige, som I kan bruge til at formidle budskabet videre. 

Ny lokal strutur

Hvad er forskellen på den nye og gamle struktur

  Gammel struktur Ny struktur
Hvad hedder Friluftsrådet lokalt? Kredse. Lokale friluftsråd.
Hvem kan blive medlemmer af de lokale friluftsråd? Lokalt bosiddende personer udpeget af Friluftsrådets medlemsorganisationer. Medlemmer af lokalforeninger under Friluftsrådets medlemsorganisationer. Temagrupperne er dog åbne for alle, der har interesse i at blive aktive.
Hvem repræsenterer man? Sin medlemsorganisation. Sin lokalforening, men det er gennem lokalforeningens medlemskab af en af Friluftsrådets medlemsorganisationer, man får eksempelvis stemmeret.
Hvordan foregår udpegning? Centralt fra medlemsorganisationer. Decentralt fra lokalforeninger eller eventuelt centralt fra medlemsorganisationer.
Hvem kan stemme? Hver medlemsorganisation har én stemme. Alle myndige medlemmer af en lokalforening under Friluftsrådet, der er registreret hos det lokale friluftsråd, og som deltager i årsmødet. Man har kun én stemme, også selvom man er medlem af flere af flere lokalforeninger.
Hvem kan vælges? En repræsentant pr. medlemsorganisation. Alle myndige medlemmer af en lokalforening under Friluftsrådet, der er registreret hos det lokale friluftsråd, og som deltager i årsmødet. En medlemsorganisation kan dog max besætte 1/3 af de samlede bestyrelsesposter (inklusiv formand).
Hvordan kan man involvere sig? I traditionelt bestyrelsesarbejde og som kredsrepræsentant, der er med til at vælge bestyrelsen. I traditionelt bestyrelsesarbejde eller ad hoc i temagrupper. På årsmødet kan man blive valgt til bestyrelsen eller melde sig til at arbejde i en temagruppe. Det er også muligt at melde sig til en temagruppe i løbet af året og deltage i temaaftener mv.
Geografi 23 kredse fordelt på de fem regioner. Du kan kun være aktiv i den kreds, der repræsenterer den kommune, hvor du bor. 23 lokale friluftsråd fordelt på fem regioner. Det er muligt at være aktiv i et andet lokalt friluftsråd, end i den kommune hvor man bor, hvis man er foreningsaktiv inden for det lokale friluftsråds geografiske område.
Hvor mange kan være med fra hver medlemsorganisation? Èn repræsentant pr. kommune Alle der har lyst til at være med. Der er ingen begrænsning.
Kontakt
Portrætfoto Kristian Nykrog
Politisk konsulent
30 71 58 53

Hvad er en temagruppe?

Arbejdet i temagrupper foregår ad hoc i kortere eller længere perioder med aktuelle, specifikke emner, som optager jeres foreninger og andre friluftsinteresserede i lokalområdet. Temagrupperne bliver enten nedsat på årsmødet eller i løbet af året. Til forskel fra arbejdet i bestyrelsen er temagrupperne åbne for alle. Man behøver derfor ikke at være medlem af en lokalforening/medlemsorganisation for at engagere sig i en temagruppe.

I temagrupper kan man fx arbejde med: friluftsliv og sundhed, adgangssager, stiforløb, oprettelse af nye naturparker mv.

Hvad er et årsmøde?

Èn gang om året holder de lokale friluftsråd et årsmøde for alle medlemmer af det lokale friluftsråd. Årsmødet består af oplæg og diskussioner af, hvilke emner og indsatser der skal være i fokus for det lokale friluftsråd det følgende år. Det er også på årsmødet, at der bliver nedsat et antal ad hoc temagrupper. Temagrupper kan dog også nedsættes løbende efter behov.

På årsmødet bliver den nye bestyrelse valgt, som består af formand, kommunekoordinatorer og evt. øvrige poster. Medlemmerne vælges for to år ad gangen.
 

Hvem består bestyrelsen af?

Bestyrelsen består af formand, et antal kommunekoordinatorer og evt. øvrige poster som kommunikationsansvarlige mv. Bestyrelsen bliver valgt på årsmødet, der ligger i foråret,  og medlemmerne sidder for en toårig periode.

Bestyrelsen har det overordnede politiske og administrative ansvar for det samlede lokale Friluftsråd, og har derfor også, om nødvendigt, mandat til at skride ind over for de beslutninger, som bliver truffet i temagrupperne.

Formanden: Formanden har overblikket over det lokale friluftsråds arbejde på tværs af kommuner og er den primære kontaktperson.

Kommunekoordinatorer: Kommunekoordinatorerne har overblikket over Friluftsrådets interesser i de enkelte kommuner. De sidder i udgangspunktet i kommunens grønne råd og koordinerer de indsatser, der foregår i den pågældende kommune.

Dit lokale friluftsråd

Her finder du alle de lokale friluftsråd. Hver side har informationer om bestyrelsesmedlemmer og referater fra lokale møder.