FriluftsRådet

Friluftsrådet

Politikere: Vi skal tænke det grønne og det sunde sammen

8. maj 2018

Natur og friluftsliv har et stort potentiale som løftestang for en bedre folkesundhed. Det var der bred enighed om på Friluftsrådets Sund i Naturen-konference i sidste uge. Mange kommuner har allerede sat skub i sunde friluftsprojekter. Men politisk opbakning lokalt og nationalt er afgørende, hvis friluftslivets potentiale skal rulles ud i fuld skala.

Hver anden dansker er overvægtig, alt for mange bliver syge af stress, og den sociale ulighed på sundhedsområdet vokser. Det var langt fra en prangende profil af danskernes sundhed, som professor og direktør Morten Grønbæk fra Statens Institut for Folkesundhed tegnede, da han i sidste uge gæstede Friluftsrådets Sund i naturen-konference på Christiansborg.

Godt 100 beslutningstagere, foreningsfolk, praktikere og forskere var mødt op for at diskutere, hvordan natur og friluftsliv kan være med til at give til danskernes sundhed et tiltrængt løft. Meget peger nemlig på, at ophold i naturen har en positiv indvirkning på vores mentale og fysiske velvære, og at naturen favner bredere end fitnesscentre og sportshaller.

Tænk naturen ind i byens planer
De fleste kommuner bruger i en eller anden grad natur og friluftsliv til at forebygge sygdom eller få patienter på fode igen, og på konferencen var der stor applaus til de igangværende projekter. Men det stod også klart, at politikerne har et stykke arbejde foran sig, hvis de vil sikre, at aktiviteter i naturen systematisk bliver brugt i folkesundhedsarbejdet. 

Lige nu går ti kommuner foran som samarbejdskommuner i Friluftsrådets projekt Sund i naturen. En af dem er Københavns Kommune, hvis sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) var med på Christiansborg.

”Vi vil gerne knytte det grønne sammen med det sunde og gøre det sunde valg til det lette valg. Men naturen er en knap ressource i en storby som København, og det kan være svært at finde en grøn plet, hvor man kan få en stille stund”, sagde hun og understregede, at god planlægning er afgørende, hvis flere danskere skal have gavn af det, naturen kan.  

”Vi skal gøre det nemt at komme frem til den natur, der ligger uden om byen, og samtidig skal vi se på, hvordan vi kan få mere natur tilbage til byen. I fremtiden skal vi virkelig prioritere at skabe gode grønne fællesarealer, når vi bygger nyt!”, opfordrede sundhedsborgmesteren.

Ikke alle kan bo ved skov og strand
Socialdemokratiets sundheds- og forebyggelsesordfører Flemming Møller Mortensen var medvært på konferencen. Også han lagde vægt på, at ikke alle danskere har lige god adgang til naturen.    

”Jeg taler med mange, der kommer for lidt ud, fordi naturen ikke er der, hvor de bor. Det er ikke alle forundt at bo tæt ved skov og strand. Men naturen kan berige alle mennesker med oplevelser, der gør os glade i livet – og derfor bør vi her fra Christiansborg understøtte friluftslivet. Vi bør prioritere sådan, at vi hjælper kommunerne med den store forebyggelsesopgave, som de har”, sagde Flemming Møller Mortensen.  

Det synspunkt fik han opbakning til fra flere sider. Bl.a. fra Alternativets helbreds- og trivselsordfører Pernille Schnoor under konferencens afsluttende paneldebat.

”Vi går og tror, at naturen er noget, der er bare der, og som vi bare kan bruge. Men det er den ikke for alle, fx er der børn, der aldrig kommer i nærheden af den. Vi bør have en 100 procents målsætning om, at alle børn kan komme ud i naturen. De skal se store træer, de skal høre små vandløb risle, og de skal have mulighed for at bruge kroppen. Også hvis de går i børnehave på første sal”, sagde hun.

Konference Foto 2 1.0

Ordstyrer Julie Søgaard styrde debatten mellem panelets deltagere: Peter Bentsen (Steno Diabetes Center), Flemming Møller Mortensen (S), Pernille Schnoor (Alt) og Sisse Marie Welling (Sundhedsborgmester, Københavns Kommune, SF)

  • Hovedsite
  • Blå Flag
  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website