FriluftsRådet

Friluftsrådet

Randers Fjord udnævnt til Naturpark

2. februar 2018

Glæde i Randers og Norddjurs Kommuner: Friluftsrådet giver kvalitetsstemplet Danske Naturparker til Naturpark Randers Fjord.

(C) Terese_01edit

Foto: Naturpark Randers Fjord

Den 1. februar blev Naturpark Randers Fjord udnævnt til fyldgyldigt medlem af mærkningsordningen Danske Naturparker, og bliver hermed den 8. Naturpark i rækken. Naturpark Randers Fjord, der bliver den første Naturpark i Region Midtjylland, byder på mange naturoplevelser i den særlige natur der omfatter 30 km udmunding til Danmarks længste vandløb, Gudenåen. Naturpark Randers Fjord strækker sig med sine 29.250 ha over Randers og Norddjurs Kommuner, der, siden udnævnelsen af Randers Fjord som pilotnaturpark i 2014, har arbejdet sammen for at kunne opfylde alle 10 naturparkkriterier og dermed kalde Randers Fjord for ’naturpark’.

”Med status som Dansk Naturpark har fjorden fået et af de fineste kvalitetsstempler, når det gælder gode natur- og friluftsoplevelser, og det er jeg rigtig stolt af. Det stærke samarbejde mellem kommuner og foreninger i Norddjurs og Randers Kommuner har gjort det muligt, og vi har nu en fælles, overordnet vision for videreudvikling af Naturpark Randers Fjord. Nu kommer det spændende arbejde med at give borgere og turister de bedste rekreative muligheder for at opleve vores smukke naturpark.” siger Jan Petersen, borgmester i Norddjurs Kommune.

Det er en fantastisk anerkendelse, vi i dag har modtaget fra Friluftsrådet – en anerkendelse af den unikke natur som findes i og omkring Naturpark Randers Fjord og dermed i vores kommuner. Og ikke mindst er det en anerkendelse af, at vi tager dette unikke naturområde alvorligt og forvalter den hensigtsmæssigt lige fra Randers centrum hvor fjorden starter til fjordens munding” siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Fra formanden i Danske Naturparkers Nationalkomité, Flemming Larsen, er der ros for det flotte stykke arbejde:

”Stort tillykke til jer! I er kommet med i en eksklusiv klub af Danske Naturparker og vi glæder os til byde jer velkommen i netværket af Danske Naturparker. Vi ved, at det har været et stort arbejde at nå hertil men I virkelig gør en forskel for jeres lokale natur og borgernes muligheder for at opleve den og dyrke friluftsliv. Det kan I være rigtig stolte af og vi glæder os til at følge udviklingen i Naturpark Randers Fjord fremover og se alle de gode oplevelser der kommer” siger Flemming Larsen, der er formand for Danske Naturparkers Nationalkomité og med i Friluftsrådets bestyrelse.

Kvalitetsmærkede naturoplevelser

Mærkningsordningen Danske Naturparker er Friluftsrådets kvalitetsmærke, der fortæller dig som besøgende, at du foruden en enestående natur, også kan opleve særlige faciliteter, som giver gode friluftsoplevelser og formidler naturen. Bl.a. er der i Naturpark Randers Fjord muligheder for at ro i kano og kajak i flere af naturparkens områder, f.eks. fra Gudenåen og ud i Randers Havn, krabbefangst i Udbyhøj Nord, sejlture med kabelfærgen, samt fisketure i et dynamisk vandmiljø, der rummer mange forskellige fiskearter på grund af tilstrømning af både fersk- og saltvand til fjorden. Der er selvfølgelig også muligheder for at overnatte i det fri i naturparkens shelterpladser og du kan altid besøge Kyst- og Fjordcenteret, hvor du bl.a. kan låne waders og se på havdyr i mikroskoper.

Certificeret medlem af Danske Naturparker

Når et naturområde er optaget i Danske Naturparker får den mulighed for at anvende Danske Naturparkers logo – f.eks. til branding og markedsførings af naturparkers produkter eller oplevelsestilbud –,   som ikke kun skaber genkendelighed, men også gør naturparkerne til et nationalt vartegn. Selve mærkningsordningen åbnede i sommeren 2013, og har lige siden mærket områder landet over med natur af særlig regional eller lokal betydning og gode rekreative friluftsmuligheder.

Rivende udvikling og kanonbåd i Randers Fjord

Ikke nok med udnævnelsen som naturpark, så har Naturpark Randers Fjord også fået tildelt 800.000 kr. i tilskud fra Friluftsrådet til et projekt i naturparken. Projektet går ud på at bygge en kanonbåd, der skal blive til en anderledes, kreativ og mobil platform til besøgende gæster og formidling af naturparken. Naturpark Randers Fjord har også gennemført andre spændende projekter, bl.a. projektet ”Partnerskab Udbyhøj”, der, med en bevilling på 165.000 kr. fra Nordea-fonden, skal skabe et besøgscenter i Udbyhøj, der er drevet af frivillige kræfter og lokale ildsjæle.

 

Følg Danske Naturparker på Facebook og få masser af spændende info og nyheder om alle naturparkerne.

Læs også mere om Naturpark Randers Fjord på deres egen hjemmeside her.

Org. logo sidetekst

  • Hovedsite
  • Blå Flag
  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website