FriluftsRådet

Friluftsrådet

Danmarks største naturpark er en realitet - det skal fejres

14. februar 2018

Vær med til at fejre, at Naturpark Lillebælt er godkendt som Naturpark. Kom og se borgmestrene fra Kolding, Fredericia og Middelfart sejle ud på Lillebælt for at fejre godkendelsen, og få en smagsprøve på Lillebælt, når de lokale fiskere sammen med politikere fra Naturparkrådet lander deres fangst.

(C)NP Lillebælt. Indvielse af Lillebælt.jpg

Foto: Naturpark Lillebælt

Fredag d. 23. februar kl. 9-12 kan du være med til at fejre, at Naturpark Lillebælt er godkendt som Dansk Naturpark af Friluftsrådet.

Naturpark Lillebælt er særlig, ikke kun fordi det er Danmarks største naturpark, men også fordi det er en marin naturpark med ca. 70 % hav. Her findes noget af Danmarks helt særlige vilde natur. For eksempel de små hvaler, marsvinene, sæler og mange forskellige fisk og havplanter.

Fejringen foregår tre steder i naturparken, på Løverodde, Skærbæk Havn og Gl. Havn i Middelfart. Her kan du:

 • Møde borgmesteren og se ham drage til søs
 • Se de friske fisk som Bælternes Fiskeriforening sammen med politikerne fra naturparkrådet hiver op fra Lillebælt og leverer direkte til tilberedning
 • Se lokale børn og politikerne fra Naturparkrådet tilberede friske fisk fra Lillebælt
 • Smage på Lillebælts fantastiske lokale råvarer, fx lækker suppe med alt det bedste fra havet
 • Høre om Naturpark Lillebælt – hvad naturparken kan, og hvilke projekter de vil arbejde med.

 

Midt ude på Lillebælt, midt i naturparken, på et sted lige langt til hver kommunes kyst, vil de tre borgmestre få overrakt diplom og logo for Danske Naturparker af Friluftsrådet. Det markeres ved at mejsle aftalen i en sten, som sænkes ned i Lillebælt - til evigt minde om naturparken og som symbol på, at vi gerne vil have flere stenrev tilbage i Lillebælt.

Se det lokale program på www.naturparklillebaelt.dk

Hvad er en Naturpark?

Danske Naturparker er en mærkningsordning administreret af Friluftsrådet for større sammenhængende naturområder, der sætter fokus på at benytte og beskytte naturen i Danmark. Der findes 6 naturparker og Naturpark Lillebælt bliver nummer 7. Derudover findes 3 pilot-naturparker, som er områder der arbejder på at blive godkendt som naturpark.

Se alle Danmarks naturparker her. 

Hvad skal der ske i Naturpark Lillebælt?

Alle tre byråd har vedtaget en plan for de kommende 5 år, der sætter rammer for naturparkens arbejde med at skabe flere oplevelser og mere fokus på områdets værdier.

Naturparken bygger på frivillighed. Der gælder samme lovgivning og regler inden for som uden for en naturpark. Fokus for Naturpark Lillebælt er de konkrete projekter og frivillige samarbejder, som naturparken skal arbejde med i perioden fra 2018 – 2022. Du kan finde alle 42 projekter beskrevet i naturparkplanen.

Link til naturparkplan

Fakta om Lillebælt som Dansk Naturpark

For at blive Dansk Naturpark efter Friluftsrådets mærkningsordning, skal man opfylde 10 kriterier. En af dem er, at minimum 50 % af naturparkens areal skal være beskyttet natur. I Naturpark Lillebælt er dette opfyldt med en god margin. Naturpark Lillebælt er på 36.950 ha (ca. 370 km2), og der er 20.121 ha beskyttet natur inden for afgrænsningen. Over 54 % af området er altså allerede eksisterende beskyttet natur, som fx EU beskyttet Natura 2000 eller fredede arealer.

Naturpark Lillebælt er Danmarks største naturpark med cirka 370 km2. Til sammenligning er Naturpark Vesterhavet 225 km2.

Se de 10 kriterier for at være Dansk Naturpark her hos Friluftsrådet.

Kontakt

Friluftsrådet ved kommunikationschef: Astrid Bjørg Mortensen, abm@friluftsraadet.dk, Tlf. 24 65 62 30

Borgmester i Fredericia Kommune: Jacob Bjerregaard jacob.bjerregaard@fredericia.dk, Tlf. 72 10 71 00

Borgmester i Kolding Kommune: Jørn Pedersen, borgmesteren@kolding.dk, Tlf. 51 48 27 38

Borgmester i Middelfart Kommune og formand for naturparkrådet: Johannes Lundsfryd Jensen, johannes.lundsfrydjensen@middelfart.dk, Tlf. 25 28 41 42

Projektleder: Niels Ole Præstbro Niels.OlePraestbro@middelfart.dk  Tlf. 29 74 37 66

 

 LOGO Lillebaelt Org. logo sidetekst

 • Hovedsite
 • Blå Flag
 • Grønt Flag - Grøn Skole
 • Grønne Spirer
 • Grejbankerne
 • Danske Naturparker
 • CO2 neutralt website