FriluftsRådet

Friluftsrådet

Ensomme ældre genfinder livsmodet i naturen

17. maj 2017

I Vesthimmerland Kommune har naturvejleder Karin Winther siden 2013 taget enlige og ensomme ældre med ud i naturen. Her får de nye venner, mod på nye oplevelser og glæden ved livet igen.

 H5a7019

Foto: Lars E. Andreassen

”Ensomhed er ligeså samfundsøkonomisk belastende som diabetes og rygning”. Sådan indledte Karin Winther, som er naturvejleder i Vesthimmerland Kommune sit oplæg på Friluftsrådets jubilæumskonference den 19. april.

Karin Winther har siden 2013 sammen med kommunens ældrerådgiver stået for projektet Aktiv i Naturen, som er et tilbud til enker, enkemænd og aleneboende ældre. Ved at tage de ældre med på udflugt i naturen, hvor de kan gå ture, fiske rejer, bage pandekager over bål og meget andet, er hun med til at skabe nye venskaber og give de ældre mod på tilværelsen igen.

”Når man har mistet en ægtefælle, som man har levet sammen med i 40-50 år, så er det som at blive amputeret. Man har været vant til at være et "vi", og nu skal man pludselig tage afsted som et "jeg", og hvad er det "jeg" skal spille ind med?” fortæller Karin Winther.

I Aktiv i Naturen får de ældre prøvet nye aktiviteter, og de bliver også ofte udfordret deres motorik og fysik. Men trygheden i at være en gruppe betyder, at alle kommer med.

Imellem udflugterne får de ældre ”lektier for” af kommunens ældrerådgiver. Det kan for eksempel være at gå ture, handle ind sammen, spille kort eller besøge hinanden i helligdagene, så ingen sidder alene. Det sociale fællesskab, der opstår mellem de ældre, betyder, at de også efter forløbet bliver ved med at mødes og tage på ture sammen.

Historien om Ib
En af de ældre, som gennemgik transformation i løbet af Aktiv i Naturen-forløbet, var Ib, fortæller Karin Winther. 

”Første gang vi er på tur med Ib, har vi nær ikke fået ham ud af bussen. Men vi får stablet ham hen på et skind, hvor han sætter sig ned. Han kigger ned i jorden, og vi får ham ikke til at gøre noget. Vi får ham ikke til at bage pandekager, men vi gør, hvad vi kan for at lukke ham op,” forklarer Karin Winther.

På den anden tur mødte Ib op med stok. Der skal en hel del overtalelse for at få ham med ud at gå de 300 meter. Hans ansigtsudtryk er stadig lukket, og han kigger ned i jorden, men han kommer trods alt med.

På den tredje tur møder han op uden stok. Denne gang går han forrest med gps'en, og sammen med Anna stikker han af fra forsamlingen, fordi de skal finde en geocach, før de andre.

”Næste gang vi møder Ib, er han hovedperson i min fortælling om spætten og spættetræet. Og til selv samme arrangement, der er det ham, der hjælper Anna. For det er ikke nok, at vi tager dem med på tur. Det, der gør forskellen, er, at de oplever, at de får nye venskaber og gør noget for fællesskabet. Det er det, der sker med Ib,” fortæller Karin Winther.

Det siger de ældre om Aktiv i Naturen

"Min mand døde i 2013. Der kom en meget svær og trist tid, hvor jeg var meget ked af det og holdt mig for mig selv. Jeg var nærmest gået ned. Aktiv i naturen har været medvirkende årsag til, at jeg igen er blevet glad.”

"Selvom jeg altid har været udadvendt, har det været utrolig svært for mig at blive alene. Jeg har nu deltaget i Aktiv i Naturen, og det har givet mig mod og lyst til livet igen, og jeg har fundet ud af, at der var andre, der har haft det på samme måde". 

"Nogle gange har jeg taget overtøj på for at gå en tur, og så har jeg taget det af igen og er bare blevet inde. Det var jeg lige ved at gøre igen, men så kom jeg i tanke om, at Edith fra holdet havde fortalt, at hun gjorde det samme. Så ringede jeg til hende for at høre, om hun ville med ud at gå. Det ville hun gerne.” 

Citater fra evalueringer af Aktiv i Naturen 

Se filmen om Aktiv i Naturen

  • Hovedsite
  • Blå Flag
  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website