FriluftsRådet

Friluftsrådet

Smådyrenes verden forundrer og fascinerer

11. januar 2017

Jagten på biller og insekter er en fantastisk måde at få børn til at udforske naturen, fortæller Rikke Laustsen fra Naturvejlederforeningen, der holder workshop om Krible Krable i indskolingen på Big Bang-konferencen den 24. marts.

Rikke Laustsen

Hvor er du ansat?
Naturvejlederforeningen, hvor jeg er projektansvarlig for Krible Krable-projektet

Hvilken baggrund har du?
Natur- og friluftspædagog, biologilærer og naturvejleder

 

Hvad er det der gør de små Krible Krable-dyr så interessante for de mindste elever?

Smådyrene rammer ”spot on” i forhold til de yngste elever – de er lette at finde uanset hvor man bor, spændende at jage og den store variation i former, farver og funktion, både forundrer, fascinerer og vækker til tider gru. Alle elever kan være med i jagten på Krible Krable dyr. Det kræver ingen særlige forudsætninger, eller avanceret grej. Alle kan være med til at lave små spændende forsøg, lokke smådyr i hjemmelavede fælder, opstille små hypoteser og meget mere – det er både spændende, sjovt og lidt sejt!

 

Hvad går Krible Krable-projektet ud på?

Krible Krable-projektet handler først og fremmest om at inspirere børn til at gå på opdagelse og smådyrsjagt i den nære natur. Naturvejlederforeningen ønsker, at børnene får øjnene op for, at den nære natur er fuld af liv – smådyrene er lige uden for døren, uanset hvor man bor!

Krible Krable ønsker også at motivere og inspirere lærere og pædagoger til at igangsætte Krible Krable-forløb på egen hånd. Dygtige naturvejledere over det meste af landet udbyder Krible Krable-kurser og -arrangementer og tilbyder faglig bistand, udlån af grej m.m.

Hvert år i maj måned skyder Naturvejlederforeningen og DR Ramasjang Krible Krable i gang. I denne måned tilbyder mange af landets naturvejleder Krible Krable arrangementer til skoler, daginstitutioner og børnefamilier. Vores samarbejdspartner, DR Ramasjang, lader det krible og krable på tv og web i uge 21.

 

Hvad er Naturvejlederforeningens motivation for at igangsætte Krible Krable-projektet?

Alt for mange børn kommer alt for lidt i naturen, og generelt er der mange børn, der ikke ved ret meget om dansk natur. Den tendens vil Naturvejlederforeningen gerne være med til at ændre. Krible Krable-projektet skal få flere børn ud i naturen i dagligdagen - gerne via skole, daginstitution eller forældrene. Ved at gå på opdagelse i naturen, hvor børnene oplever, udforsker og undersøger naturen, håber vi på at gøre børnene nysgerrige og videbegærlige i forhold til den natur, der omgiver dem.

 

Fortæl om en speciel oplevelse, du har haft med Krible Krable-projektet:

På et tidspunkt arbejdede jeg som naturvejleder for børneområdet i en større kommune. I forbindelse med Krible Krable-projektet hjalp jeg daginstitutionerne i gang med at lave længerevarende, tværfaglige Krible Krable forløb. Efterfølgende var det SÅ fedt at høre børnene fortælle begejstret om smådyrene på et ret højt vidensniveau. De havde virkelige oplevelet og erfaret og havde lært RIGTIG meget om smådyr! Det var en fornøjelse at se, hvordan institutionerne havde arbejdet med emnet - ude og inde summede det af Krible Krable på alle mulige og umulige måder! Personalet var begejstrede over at gå i dybden med Krible Krable som tema over længere tid og gennem mange forskellige indgangsvinkler. Længe efter de havde afsluttet deres projekter, fortalte pædagogerne, at børnene fortsat var dybt optaget af at jage smådyr.

Hør mere om Krible Krable projektet

Rikke Laustsen holder workshoppen Krible og Krable i indskolingen fredag den 24. marts kl. 10.15-12.00 på Big Bang konferencen. Tilmeld dig konferencen her.

Vil du og din klasse være med i Krible Krable-projektet?

 

Klik her for tilmelding til Krible Krable.

Som tilmeldt klasse får I tilsendt inspirationsmateriale og nyhedsbreve. Lokalt eller regionalt får I via naturvejlederne mulighed for at deltage i Krible Krable-arrangementer og kurser og I kan låne grejkasser.

Du tilrettelægger selv, hvordan, i hvilke fag og over hvor lang tid, du vil arbejde med Krible Krable.

I kan ansøge om en Krible Krable mini-biotop. Læs mere her.