FriluftsRådet

Friluftsrådet

Badeforbud for hunde skaber debat

6. juni 2014

Det er tilladt for hunde at bade på 97 % af den danske kyststrækning. Alligevel vækker det stor debat, at hunde ikke længere må bade på strande mærket med det Blå Flag.

image

Hunde må bade på størstedelen af den danske kyststrækning, men fra i år må de firbenede kæledyr ikke længere bade på strande, der har opnået den internationale miljømærkning Blå Flag, der er lig med rent badevand og sikkerhed ved vandet. Det har skabt debat blandt badegæster og hundeejere.

Hunde i vandet medfører ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO et højere bakterieniveau, og fordi vandkvaliteten skal være i top, når en strand får det Blå Flag, må hunde ikke gå i vandet der.

Rent badevand og gode oplevelser
"Man kan sige, at Blå Flag tilgodeser mennesker og deres gode oplevelser på stranden, og der er masser af strande, hvor hunde kan bade. Faktisk dækker de 250 Blå Flag strande i Danmark kun 3 % af den danske kyststrækning, så hundeejere har gode muligheder for at finde et andet sted at bade" siger Bjarke Frandsen, Blå Flag konsulent i Friluftsrådet.

Han supplerer med, at kravet samtidig tilgodeser, at mange mennesker ikke vil bade sammen med hunde og at kravet mindsker de problemer, der kan opstå med hunde uden snor  på  strande med mange mennesker.

"Hvis alle viser hensyn til hinanden, får vi flere gode oplevelser" siger Bjarke Frandsen.

Hunde skal ifølge naturbeskyttelsesloven være i snor på stranden i Danmark fra 1. april-30. september.

Strande med international kvalitet
"Blå Flag er et internationalt kvalitetsstempel, og det er netop styrken, at man ved, at uanset hvor i verden man besøger en Blå Flag strand, kan man forvente en strand med særlig høj standard. Vi ønsker, at de danske strande lever op til de samme kriterier for Blå Flag som strande i resten af verden" siger Bjarke Frandsen.

Reglen om hunde i vandet er ikke ny i international sammenhæng, men blev påpeget ved et internationalt kontrolbesøg sidste sommer. Derfor har Friluftsrådet indskrevet dette kriterie til de kommuner, der har søgt om Blå Flag til deres strande i år.

Se indslag i Aftenshowet om hunde på Blå Flag strande 5. juni 2014

Læs mere om Blå Flag

Strandkriterier for Blå Flag strande 2014

Læs WHOs baggrundsrapporter:

WHO 1, WHO 2, WHO 3 , Animal Feces, Ph værdier, Badevandskvalitet

  • Hovedsite
  • Blå Flag
  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website