FriluftsRådet

Friluftsrådet

Rul soveposen ud under åben himmel

Det er helt i orden bare at stirre på en stjernehimmel. Samtaler trives godt omkring et gnistrende bål. Og morgenkaffen smager ekstra godt, når du har sovet i det fri.

bålkaffe

Fordelt over hele Danmark findes 1.500 enkle overnatningspladser, som bare venter på at blive din bolig for en nat. Det er pladser, hvor du kan slå dit telt op, eller sheltere, hvor du bare skal rulle din sovepose ud. Uanset hvad, så er "Overnatning i det fri" din guide.

Det koster højst 30 kr. pr. person at overnatte på pladserne, og mange steder er det helt gratis. De fleste pladser er private. Her bor du især hos landmænd, der gerne viser gården og husdyrene frem. Der er også pladser på højskoler og efterskoler, der har tradition for åbenhed, og en række offentlige pladser langs cykelruter, vandreruter og kanoruter. Vil du dybt ind i skoven, så er det Naturstyrelsens pladser, du skal søge imod.

Brug pladserne til din næste vandre-, cykel-, ride-, eller kanoferie. Og husk, at der ikke er adgang til pladserne for motorkøretøjer. Pladserne er tilgængelige året rundt. De er mest populære om sommeren, men mange bruger dem også forår, efterår og vinter.

De, der har oplevet det ved, at der ikke er meget i verden, der topper en solopgang på en frostklar morgen efter en kulsort nat. For dig, der måske skal af sted for allerførste gang eller blot ikke er helt indviet i at overnatte i det fri, har vi samlet nogle gode råd mm. i bogen Overnatning i det fri.

God tur ud i naturen!

Teltning

Første overnatning i det fri!

Guide til førstegangsbrugere

Sådan kommer du i gang med at overnatte i det fri
Du har aldrig været medlem af et spejderkorps, du trak frinummer til værnepligt, og sidste gang du sov i sovepose var til et håndboldstævne i Skjern. Tag det roligt: Det kræver ingen vildmarkseksamen eller en rygsæk fuld af udstyr at overnatte i det fri. I bund og grund kan man nøjes med en sovepose, et liggeunderlag og en madpakke.

Er det første gang, du skal af sted, vil vi anbefale dig at finde et shelter i et område, du kender. På den måde er det nemmere at finde vej. De små kort i bogen viser placeringen af shelteret. Hvis du vil have et større overblik, så tast koordinaterne ind i fx. google maps eller openstreetmap.

Det fremgår af beskrivelsen, om du skal booke shelteret i forvejen. I beskrivelsen kan du også læse, hvilke faciliteter, der er på pladsen. Mange pladser er veludrustede med toilet, drikkevand og brændestabel, andre har blot en bålplads. Et bål skal du ikke snyde dig for, men husk kun at bruge nedfaldne grene eller det brænde, den sidste bruger måske har efterladt.

Bogen Overnatning i det fri

Bogen (udg. 2016) koster 149 kr og kan fås hos
55ºNORD, på webshoppen

bogen_forside


Desuden kan den købes hos landets boghandlere, turistbureauer o.l. 

Læs mere om bogen 

 

Følg os på Facebook

Besøg Overnatning i det fri på Facebook 

  • Hovedsite
  • Blå Flag
  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website