FriluftsRådet

Friluftsrådet

Danmark skal give borgerne gratis naturoplevelser

Som dansker skal man da kunne fange en fisk, slide fodsålerne på vandrestier, tage en dukkert i havet, kysse i solnedgangen og sove under stjernerne uden at have penge op af lommen. En gratis tur i naturen er noget, der hører med til at være borger i det dette land, skriver formanden i denne klumme.

Vi har som samfund valgt, at alle borgere skal være mulighed for at opleve den natur, der findes i vores land. Og det manglede da også bare – tænk hvis et samfund som det danske, ikke tillader sine borgere at kunne glædes over en fælles natur!

Derfor synes jeg ikke, at det giver mening, at Campingrådet i sidste uge meldte ud, at det skal koste penge at overnatte på de offentlige lejrpladser i naturen. Af hensyn til campingpladsejernes indtjeningsmuligheder! Det ville klæde Campingrådet som paraplyorganisation også at varetage campisternes interesser. For helt ærligt, muligheden for at slå sit telt op i en lysning i skoven og nyde naturen er altså ikke konkurrenceforvridende for campingpladserne.

For det første er der kun 45.000 bookinger af lejrpladserne. Det er minimalt mod de 11 millioner overnatninger om året på de danske campingpladser.

For det andet er det to helt forskellige grupper af friluftsmennesker, der overnatter på primitive lejrpladser og på eksempelvis firestjernede campingpladser med kiosk, legeplads og cykeludlejning. Lejrpladserne bruges af vandrere og cyklister i smågrupper men også af spejdergrupper og skoleklasser.

En gratis tur i naturen er noget, der hører med til at være borger i det dette land. Ellers kunne man jo på samme vis sige, at det er ulige konkurrence for svømmebade, at man gratis kan bade i havet.  Eller at det er ulige konkurrence for put-and-take-virksomhederne, at man kan have fornøjelsen af at fange sin egen en fisk ved kysten.

Det er alt sammen naturoplevelser, vi som samfund har prioriteret, at der skal være mulighed for. Lad os ikke indskrænke friluftsfolks- og foreningernes fornøjelser fordi nogle få kan få lidt mere på bundlinjen. Et rigt samfund har råd til at give sine borgere store oplevelser i en rig natur.

 Lars Mortensen, december 2016 

 

  • Hovedsite
  • Blå Flag
  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website