FriluftsRådet

Friluftsrådet

Adfærd og konflikter i naturen

I naturen skal der være plads til alle nu og fremover. Derfor skal vi bruge naturen på en ordentlig og langtidsholdbar måde og vise hensyn til både naturen, dem der ejer den og de andre, der bruger den.

Brug naturen - men vis hensyn
Brug af naturen skal ske på et bæredygtigt grundlag og for Friluftsrådet betyder det, at den måde vi dyrker friluftsliv på skal ske på en måde, der tager hensyn til naturen og efterlader mindst muligt aftryk.

Effekter af friluftsliv

Forskningsprojektet "Friluftslivets effekter på naturen" har resulteret i 39 videnblade, der formidler viden om hvordan friluftslivet påvirker naturen. 

 

 

Mere dialog mellem naturbrugere
Konflikterne i naturen handler ikke kun om slid og forstyrrelser af naturen, men også af og til mellem de forskellige interesser i at bruge naturen. 

Friluftsrådet har som mål at nedbringe omfanget af konflikter i naturen gennem dialog, repsekt og hensyntagen - det gælder både konflikter mellem lodsejere og brugere og mellem forskellige brugere af naturen. 

 

Er vi flinke i naturen?

Generelt er vi flinke i naturen og har forståelse for at der skal være plads til alle, der vil bruge naturen. Både fuglekiggere, motionsløbere, hundeluftere, ryttere og familien på skovtur. Langt de fleste har også gode oplevelser i naturen, men hver sjette oplever en eller anden form for gene - typisk affald, andre har glemt at tage med hjem.

Se fakta om danskernes naturbesøg og konflikter i naturen.

Skal vi være flinkere? 

Selvom konflikter mellem forskellige brugere af naturen ikke er meget udbredt er der god grund til at gøre noget ved det. Danmark er et lille land med relativt lidt natur. Alligevel skal være der plads til os alle, og det bliver der nemt, hvis vi er flinkere. 

Så ja, vi skal være lidt flinkere i naturen. Huske at tage ispapiret, coladåsen og hundehømhøm'en med til nærmeste skraldespand, så den ikke generer andre gæster. Og vi skal blive ved at være flinke mod hinanden og give et lille venligt nik på vejen.

 

 

Er du også flink af natur?

Vi er generelt flinke når vi færdes i naturen - men vi kan altså blive lidt flinkere! 

Flink af natur er en kampagne, der minder friluftsfolket om at vise hensyn, når de tager ud i naturen - både til naturen og til andre naturbrugere. 

 

logo flink af natur

Se mere eller deltag i Flink af natur-kampagnen 

 

Følg Flink af Natur på Facebook 

Hold Danmark Rent

Affald er det, der hyppigst generer os, når vi færdes i naturen. Det gør os triste, utrygge og kan ødelægge naturoplevelsen.

Hold Danmark Rent arbejder for at forebygge henkastet affald i naturen. 

HDR logo i høj opløsning

Hold Danmark Rent er kærlige puf frem for løftede pegefingre på vejen mod et renere, grønnere og gladere Danmark. Læs mere på

www.holddanmarkrent.dk 

 

Forhindret i at komme ud i naturen?

Mange danskere kender desværre ikke reglerne for at færdes i naturen særligt godt. Derfor kan adgangen forhindres gennem adgang forbudt-skilte og fysiske forhindringer som nedlagte stier, hegn eller afspærringer.

 

Friluftsrådet advarer mod, at mulighederne for at komme ud i naturen begrænses på denne måde og har flere sager lokalt, hvor adgangen begrænses ulovligt. 

 

Se vores vejledning til, hvordan du forholder dig, hvis du oplever forhindringer i naturen til fods, til hest, på cykel og i andre tilfælde. 

               adgang forbudt 168,102

  • Hovedsite
  • Blå Flag
  • Grønt Flag - Grøn Skole
  • Grønne Spirer
  • Grejbankerne
  • Danske Naturparker
  • CO2 neutralt website