På billedet ses helsingør fra havet. Man kan ane Kronborg Slot

Danmarks Friluftskommune 2018

Danmarks Friluftskommune er en årlig pris, som uddeles til en kommune, der gør en særlig indsats for at fremme friluftslivet.

Tema for Danmarks Friluftskommune 2018

Temaet for Danmarks Friluftskommune 2018 er Friluftsliv for børn og unge .

Temaet betyder, at kommunerne bliver bedømt ud fra den indsats, de har gjort og vil gøre for at skabe mere og bedre friluftsliv for børn og unge i kommunen.

Hvorfor dette tema?

Det er vigtigt, at alle børn og unge har viden om, forståelse for og oplevelser med natur og friluftsliv. Friluftsliv er for børn og unge en mulighed for et aktivt liv, der øger sundhed og trivsel, introducerer børnene og de unge til foreningslivet og styrker deres læring og udvikling, samtidig med at de udvikler et forhold til naturen, der betyder at de fremover vil passe på den. Børn og unge bør derfor møde friluftslivet i alle de sammenhænge, de befinder sig i: i dagtilbud, skole, med familie, blandt venner, i medier og i fritidslivet.

Børn og unge skal altså have oplevelser i naturen, der udvikler og udfordrer dem. Men hvilken kommune er bedst til at inspirere børn og unge til friluftsliv og sikre, at de møder friluftslivet i deres dagligdag i både skole, institutioner, familie- og fritidsliv? Det er netop dette spørgsmål, som årets konkurrencen skal belyse.

Hvilke initiativer kan indgå i konkurrencen?

Alle projekter, faciliteter og aktiviteter, der er gennemført i 2017 eller 2018, som fremmer børn og unges muligheder for naturoplevelser og friluftsliv, kan indgå i konkurrencen. Dommerkomitéen vil desuden lægge stor vægt på strategier, planer og politikker, som viser, at kommunen også fremadrettet vil gøre en indsats for at fremme børn og unges mulighed for friluftsliv og naturoplevelser.

Eksempler på initiativer inden for årets tema kan være:

  • Samarbejder med lokale foreninger om stærke friluftstilbud for børn og unge f.eks. gennem Åben Skole
  • Friluftsliv for børn og unge som en del af den kommunale sundhedsindsats
  • Natur og friluftsliv i skole og dagsinstitutioner
  • Friluftsaktiviteter med særlige fokus på børn og unge, f.eks. naturformidling, friluftsfestivaller, Naturens dag, guidede ture, friluftsdage mv.
  • Fysisk planlægning og etablering af anlæg der kan styrke friluftslivet for børn og unge f.eks. i nærheden af skoler og daginstitutioner. 
Læs mere om årets tema og kriterier i baggrundsfolderen Danmarks Friluftskommune 2018

Hvad kan man vinde?

Vinderen af konkurrencen får hjælp af Friluftsrådet til at markedsføre kommunen som Danmarks Friluftskommune 2018. 

Herudover får vinderen:

  • Skilte til opstilling ved kommunegrænsen og til at sætte på faciliteter mv. med teksten ”Kommunenavn, Danmarks Friluftskommune 2018”
     
  • Hjælp til events i forbindelse med kåringen som Danmarks Friluftskommune, blandt andet en præmieoverrækkelse, netværksdag for alle de deltagende kommuner i årets konkurrence og et presseevent med Kommunalbestyrelsen
     
  • Hjælp til en koordineret markedsføringsindsats

Ansøgningsprocedure

Ansøgningsskemaet kan downloades i pdf-format eller i word-format. Ansøgningsskemaet kan udfyldes elektronisk i word, eller det kan printes til udfyldelse med kuglepen. Ansøgningsskemaet skal underskrives af borgmesteren, inden det indsendes til Friluftsrådet.

Ansøgningsskemaet skal indsendes som brevpost til Friluftsrådet, Scandiagade 13, 2450 København SV og eventuelt også som e-mail til fr@friluftsraadet.dk med emnefelt: Ansøgning Danmarks Friluftskommune.

Friluftsrådet skal modtage det udfyldte og underskrevne ansøgningsskema i 7 eksemplarer senest den 15. juni. I får en kvittering for modtagelsen og kan forvente svar om vinderen i slutningen af august. Prisen overrækkes på et event i kommunen i løbet af september.

Læs baggrundsfolderen

Friluftsrådet har udgivet en folder med en kort beskrivelse af kriterier og vilkår for deltagelse i konkurrencen.

Her kan du læse mere om ansøgningsproceduren, tidsfrister, de konkrete kriterier juryen lægger til grund for bedømmelsen af ansøgningerne.

 

Uddybende redegørelse

Som bilag til ansøgningsskemaet kan kommunerne vedlægge en uddybende rapport/redegørelse, konkrete projektbeskrivelser eller friluftsstrategier, som kan supplere indholdet i ansøgningsskemaet.